Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Grafika błędy
0
Mam terminal HP T530 Thin Client na AMD GX-215JJ 
Zainstalowałem na nim Xfce Edition. Live działa normalnie ale bez sterowników grafiki - odpala się w 1024x768. Ale po instalacji na dysku wczytują się sterowniki grafiki - widać przez chwilę kursor myszy w FullHD po czym na ekran wskakują śmieci i po sekundzie ekran monitora gaśnie ale system się nie resetuje. 
Jak uruchomię w trybie "awaryjnym" to system startuje w 1024x768 i działa normalnie, ale po resecie i wczytaniu pełnej wersji wszystko zdycha.
Nie znam się na linuksie, co mogę zrobić w tej sytuacji? 
Win11 strasznie muli na tym CPUWink
Jak wymusić(odinstalować?)sterownik grafiki? Potrzebuje komputera tylko do klienta Torrent Transmission, wiec niska rozdzielczość nie przeszkadzała by mi.
0
(29-07-2024, 12:31)Malcerz napisał(a): Mam terminal HP T530 Thin Client na AMD GX-215JJ 
Zainstalowałem na nim Xfce Edition. Live działa normalnie ale bez sterowników grafiki - odpala się w 1024x768. Ale po instalacji na dysku wczytują się sterowniki grafiki - widać przez chwilę kursor myszy w FullHD po czym na ekran wskakują śmieci i po sekundzie ekran monitora gaśnie ale system się nie resetuje. 
Jak uruchomię w trybie "awaryjnym" to system startuje w 1024x768 i działa normalnie, ale po resecie i wczytaniu pełnej wersji wszystko zdycha.
Nie znam się na linuksie, co mogę zrobić w tej sytuacji? 
Win11 strasznie muli na tym CPUWink
Jak wymusić(odinstalować?)sterownik grafiki? Potrzebuje komputera tylko do klienta Torrent Transmission, wiec niska rozdzielczość nie przeszkadzała by mi.
Wygląda na to, że sterownik graficzny, który instaluje się po zainstalowaniu systemu na dysku, powoduje problemy. Możesz spróbować uruchomić system w trybie awaryjnym i wymusić użycie podstawowego sterownika graficznego (np.
Kod:
vesa
lub
Kod:
fbdev
), który powinien działać stabilnie, nawet jeśli rozdzielczość będzie niska.

pozddrawiam  hiubercikWink
0
Poprosimy o wynik polecenia:
Kod:
inxi -xG
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
0
Chyba "się" naprawiło. Wcześniej instalowałem Minta na kompie z monitorem FullHD. Ale wczoraj spróbowałem jeszcze raz na dysku z zinstalowanym Win11 i monitorem 4k
Live wystartował w 4k (wcześniej w 1024x768), wiec zainstalowałem na dysku. Uruchomił się w 4k, zainstalowałem aktualizacje i zrestartowałem. Wygląda że działa teraz poprawnie.
Trochę się boje kolejnego resetuWink
W porównaniu z Win11 Mint śmiga jak burzaWink

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości