27-04-2021, 20:01
0
Witam jak w temacie po restarcie systemu firewall nieaktywny i muszę go ręcznie aktywować. Przekopałem internet i już nie mam pomysłów. Doświadczenie w mincie raczej początkujący. Wersja minta MATE 20.1
Rozwiązane po restarcie nieaktywny firewall
|
27-04-2021, 20:01
0 Witam jak w temacie po restarcie systemu firewall nieaktywny i muszę go ręcznie aktywować. Przekopałem internet i już nie mam pomysłów. Doświadczenie w mincie raczej początkujący. Wersja minta MATE 20.1
27-04-2021, 20:11
0 Pokaż wyniki:
sudo systemctl status ufw cat /lib/systemd/system/ufw.service sudo ufw status dpkg -l | grep -i firewall
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery. 0 Kod: victor@victor-HP-Pavilion-dv5-Notebook-PC:~$ sudo systemctl status ufw Kod: victor@victor-HP-Pavilion-dv5-Notebook-PC:~$ cat /lib/systemd/system/ufw.service Kod: victor@victor-HP-Pavilion-dv5-Notebook-PC:~$ sudo ufw status Kod: victor@victor-HP-Pavilion-dv5-Notebook-PC:~$ dpkg -l | grep -i firewall Do wstawiania wyników z terminala używaj znaczników CODE/YB3 1 Zdecyduj się czy korzystasz z firewalld czy z ufw bo obecność tych dwóch programów pewnie powoduje opisane problemy z automatycznym startem ufw.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
27-04-2021, 21:27
0 Wszystko wróciło do normy - dziękuję za pomoc. Firewalld został po jakiś starych (zapomnianych) eksperymentach
27-04-2021, 21:28
0 Firewall na laptopie? Przyzwyczajenia z Windows, czy faktycznie coś z tego komputera udostępniasz w Internecie?
Zazwyczaj linuksowy FW przeszkadza w sieci lokalnej... problemy ze skanerami, drukarkami, zasobami sieciowymi. Może lepiej ogarnąć to na routerze? IN = deny OUT = allow Chyba, że faktycznie coś wystawiasz na świat. Zasadniczo można poczytać Morfika... on to ma fioła na punkcie "co aplikacja może, a czego nie" https://morfikov.github.io/tags/iptables/
27-04-2021, 21:32
0 Myślę że to jeszcze przyzwyczajenie po dawnym systemie....... Ambitny plan nie wracać do starego OS wiadomo jakiego . Dzięki za pomoc.
Wątek do zamknięcia. 0 Rozumiem, że usunąłeś firewalld.
Zerknij jeszcze na wynik dpkg -l | grep -i firewall , czy wygląda podobnie jak poniżej: Kod: ii ufw 0.36-6 all program for managing a Netfilter firewall
A imię jego czterdzieści i cztery.
27-04-2021, 21:45
0 Kod: dpkg -l | grep -i firewall
27-04-2021, 21:47
1 Wygląda dobrze. Zamykam i oznaczam jako rozwiązany.
A imię jego czterdzieści i cztery. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|