Liczba postów: 20
Liczba wątków: 7
System: 21.1 Vera
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura CPU: 64bit
Inny System: Debian, Windows,
Miernik podziękowań 0%
19-12-2023, 20:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2023, 20:13 przez Zefir88.)
0 Zwolniłem 30G na zapasowym dysku. Zainstalowałem Kali linux.
Po restarcie uwalony był Grub.
Z pendrive uruchomiłem i bootrapierem naprawiłem gruba.
Jednak nie widzi Kali
Minta mam na
/dev/sda
kali na
/de/sdb2
Co zrobić żeby Grub widział dwa systemy?
Liczba postów: 2 530
Liczba wątków: 24
Reputacja:
System: 21.3 Virginia
Miernik podziękowań 24%
19-12-2023, 22:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2023, 22:07 przez yahoob3.)
0 Ja bym Panie hakier uruchomił najsampierw boot menu (często pod F12 występuje) przy uruchomieniu komputera i zobaczył czy Kali nie dodał przypadkiem swojego własnego programu rozruchowego na drugim dysku.
Wybór systemu (programu rozruchowego) być może masz w boot menu a nie w GRUB.
BTW Przenoszę... do odpowiedniejszego działu.
Liczba postów: 115
Liczba wątków: 36
Reputacja:
System: 21.2 Victoria
Miernik podziękowań 0%
0 (19-12-2023, 22:06)yahoob3 napisał(a): Ja bym Panie hakier uruchomił najsampierw boot menu (często pod F12 występuje) przy uruchomieniu komputera i zobaczył czy Kali nie dodał przypadkiem swojego własnego programu rozruchowego na drugim dysku.
BTW Przenoszę... do odpowiedniejszego działu. To jest Celowe działanie programistów niby Linux Wolny, a Nie Wolny w sensie Poznawczy. W ten sposób po prostu utrudniają poznanie innego distro(do pewnego czasu jeszcze wykrywa potem wyłączyli), to Windows w niektórym mayinstreamowych distrach jest na uprzywiliwanej pozycji i wykrywa z automatu(jednak Musi bo te distrach działają z SecureBoot a klucze MS są na miejscu także... Wiadomo)
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 6
Reputacja:
Miernik podziękowań 4%
0 W debianie zaczęły się jakieś dziwne wpływy, które celowe robią takie rzeczy. To samo nawet jest w skryptach startowych, celowo jest usuwają. Części ludzi się nie podoba. Głównie robią to ludzie powiązani z redhat.
https://wiki.debian.org/DualBoot/Windows10
Trzeba włączyć tą opcję, ewentualnie robiąc:
Kod: dpkg-reconfigure grub-pc
druga sprawa kali jest dla osób które mają już jakieś doświadczenie z linux i to jest dystrybucja specjalistyczna, trudna do użytku na co dzień.
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Miernik podziękowań 0%
20-12-2023, 13:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2023, 14:48 przez Zefir88.)
0 (19-12-2023, 22:06)yahoob3 napisał(a): Ja bym Panie hakier uruchomił najsampierw boot menu (często pod F12 występuje) przy uruchomieniu komputera i zobaczył czy Kali nie dodał przypadkiem swojego własnego programu rozruchowego na drugim dysku.
BTW Przenoszę... do odpowiedniejszego działu. Odpalałem z F12
Wybierałem drugi dysk
i też startuje Mint
Dodano po pewnym czasie:
(20-12-2023, 12:22)mati75 napisał(a): W debianie zaczęły się jakieś dziwne wpływy, które celowe robią takie rzeczy. To samo nawet jest w skryptach startowych, celowo jest usuwają. Części ludzi się nie podoba. Głównie robią to ludzie powiązani z redhat.
https://wiki.debian.org/DualBoot/Windows10
Trzeba włączyć tą opcję, ewentualnie robiąc:
druga sprawa kali jest dla osób które mają już jakieś doświadczenie z linux i to jest dystrybucja specjalistyczna, trudna do użytku na co dzień. wykonałem to polecenie
Kod: root@zefir:/home/zefir# dpkg-reconfigure grub-pc
/usr/sbin/dpkg-reconfigure: grub-pc jest uszkodzony, lub nie jest w pełni zainstalowany
Następnie
Kod: root@zefir:/home/zfir# apt reinstall grub-pc
grub-pc is not currently installed, so it will not be reinstalled
grub-pc is not currently installed, so it will not be reinstalled
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
linux-headers-6.1.0-13-amd64{u} linux-headers-6.1.0-13-common{u}
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 2 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych.
Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 61,3 MB.
Kontynuować? [Y/n/?] y
Ponawiam to samo polecenie
komunikat jak po pierwszym uruchomieniu polecenia
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
20-12-2023, 14:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2023, 15:05 przez Xvistak.
Powód edycji: Doprecyzowanie
)
0 (20-12-2023, 13:48)Zefir88 napisał(a): (19-12-2023, 22:06)yahoob3 napisał(a): Ja bym Panie hakier uruchomił najsampierw boot menu (często pod F12 występuje) przy uruchomieniu komputera i zobaczył czy Kali nie dodał przypadkiem swojego własnego programu rozruchowego na drugim dysku.
BTW Przenoszę... do odpowiedniejszego działu. Odpalałem z F12
Wybierałem drugi dysk
i też startuje Mint Problemu by raczej nie było gdybyś
W czasie instalacji ręcznie utworzył druga partycje Efi i Druga partycje Boot(oczywiście jeśli miałeś jeśli Nie to Kolosalny błąd popełniłeś), nie grzebał bym tylko format bo strata czasu i tworzysz jak napisałem czyli instalacja linux1 Efi, Bolt, i instalacja linux2 nowe Efi, Boot
Wtedy możesz się spokojnie przełączać bo masz Dwa programy ładujące i to niezależne od siebie
Albo Opcja nr2
Zbootuj z live Kali, chroot podmontuj partycje root zKali i Bolt i zainstaluj Gruba jeszcze raz, może z tej strony wykryje? Dlatego do takich rzeczy najlepsze na dziś to OpenSuSebo tam se w graficznym interfejsu wyklikasz i widzisz wszystko, debian owe rozwiązania są ok ale pod tym względem to temat leży.... Co z tego że masz konsole skoro Grub ma swoje polecenia, a Grub2 Swoje, Grub2-Efi Swoje.... Tylko klarowny h dokumentacji brak o tym...
Liczba postów: 655
Liczba wątków: 21
Reputacja:
Miernik podziękowań 13%
0 Spróbuj w Mint > Menedżer Pakietów Synaptic wyszukać pakiety:
grub-efi-amd64-signed
grub-efi-amd64-bin
Jeżeli masz je zainstalowane dokonaj ich reinstalacji i zrestartuj komputer.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 (20-12-2023, 15:53)magnus napisał(a): Spróbuj w Mint > Menedżer Pakietów Synaptic wyszukać pakiety:
grub-efi-amd64-signed
grub-efi-amd64-bin
Jeżeli masz je zainstalowane dokonaj ich reinstalacji i zrestartuj komputer. Hmm.. Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że to co podałeś, zainstaluje mu po prostu podpisany bootloader grub raz jeszcze, ale z domyślnymi configami. Więc to. Polecenie powyżej rekonfiguracji z czego mu te konfigi przywróci (z domyślny y wygranych)
Dwa Linux to gorsze niż Winda i Linux przy konfiguracji...
Tutaj by się przydał Refind, tylko z jakimś turkiem albo w skrócie jak to skonfigurować z shim, żeby SecureBoot działało.No i wtedy gruba można by było odinstalować faktycznie, ale teraz jak by go zainstalował i gruba odrzucił to se uwali system.
Twórcy Minta powinni już fabryczniekonfigi przygotować, albo jakąś instrukcje to by problemu niebylo
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 6
Reputacja:
Miernik podziękowań 4%
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Miernik podziękowań 0%
0 (20-12-2023, 17:59)mati75 napisał(a):
pokaż z kali Temat można zamknąć. trafiło mi się wadliwe iso.
Działa po pobraniu nowego iso i nowej instalacji.
|