Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak sprawdzić tryb dual channel dla pamięci RAM
1
Better response on post RE: Jak sprawdzić tryb dual channel dla pamięci RAMByć może pracuje to w quadchannel, dla pewności wyciągnąłbym jedną kostkę i ewentualnie jeszcze zminił slot na niededykowan do dualchannel i zobaczył czy to coś zmieni.
Odpowiedz
0
nie chce mi się już z tym kombinować, moze kiedyś będę przy okazji musiał je wyciągnąć to sprawdzę i tu dopiszę. Swoją drogą może podczas aktualizacji Biosu jaką zrobiłem 17 sierpnia(2 dni po wypuszczeniu aktualizacji ze sławetnym mikrokodem 129 Intela) dorzucili listę kompatybilnych RAMów że to śmiga z tymi przeciętnymi Patriotami. Tak jak już pisałem PCeta nawet nie uruchamiałem na fabrycznym Biosie (rewizja 3.0) i nawet nie wiem jakby  te RAMy się na nim zachowywały, teraz mam na kompie wersję beta, ale dosłownie wczoraj wydali zdaje się tą samą ale już stabilną. Teraz jeszcze tylko studiowanie SETUP Biosu mnie czeka i jak se kiedy kupie lepszą grafę to i OC sie zrobi, bo puki co to mam ze starego PC przełożoną ASUS Radeon RX 580 Dual OC 4GB GDDR5 i na niej podziałam z pół roku jeszcze. A potem się kupi jakąś używkę Ge Force RTX 4060 może 70 jak stanieje do 2k.
Dziękuję wam Panowie za wszystko, podziękowania poleciały Smile
Odpowiedz
0
Ok, zostawiam wątek otwarty na 1 miesiąc.
Odpowiedz
0
[Obrazek: c982848c-6cbe-4b12-a1ee-cc6fd2f04b99.jpg]
Wyciągnąłem 1 kość z banku B2 więc została jedna kość w banku A2. Na chłopski rozum wydaje mi się, że jest jak najbardziej w porządku.
2 kanały na 1 kość; ciekawe. Ew. dorzuć coś od siebie i można zamknąć wątek
Odpowiedz
0
Dotychczas nie wiedziałem ,że pojedyncza kostka DDR5 obsługuje tryb DUAL channel.
Cytat:Moduły DDR5 DIMM posiadają dwa niezależne kanały. Szerokość szyny nadal pozostaje 64-bitowa
https://pl.wikipedia.org/wiki/DDR5
Ale jak widać powyżej, tak, choć nie do końca jest to typowy dual channel, który wykorzystuje kanały 64bit
Cytat:Technologia dual-channel wykorzystuje dwa 64-bitowe kanały, co razem daje magistralę o szerokości 128 bitów dla przesyłu danych pomiędzy pamięcią RAM a kontrolerem pamięci.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel
Tak więc ten quad channel u ciebie, to na moje słabe rozeznanie, to taki dual channel na dopalaczach, ale to tylko taka moja nie do końca sprawdzona teza.

W każdym razie wygląda w porządku przy uwzględnieniu powyższego.
Poza tematem, szukałem jeszcze czy przy 4 kostkach DDR5 miałbyś OCTA channel, ale z tego co tak na szybko przeglądam specyfikację to na tym sprzęcie tego nie ma.
Zamykam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości