Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Ustawienia menu kontekstowego - nie wiem gdzie szukać
0
Dzień dobry, nie mogę znaleźć czegoś takiego - jak ustawienia co pojawia się po prawy kliku myszki. Na przykład nie wiem jak zrobić skrót ikony czy folderu ale i ogólnie ustawić tam swoje akcje. 

Gdzieś takie coś widziałem jakiś czas tematu - także na tym forum podobny temat. Ale ale u mnie nie ma żadnego panelu do zarządzania tym menu o jakim tam było wspomniane. 

Gdzie szukać takich opcji.
Całkowicie początkujący na Linux.
1
Better response on post RE: Ustawienia menu kontekstowego - nie wiem gdzie szukaćUstawienia systemowe, w zakładce [Preferencje] - Działania --> [Utwórz nowy aktywator tutaj...]
PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
1
Better response on post RE: Ustawienia menu kontekstowego - nie wiem gdzie szukaćdodatkowo, w przeglądarce plików (nemo): edycja > preferencje > menu kontekstowe, i tam 'ptaszkujemy' co chcemy (np. utwórz dowiązanie)... nemo też obsługuje wtyczki i skrypty, choć chyba za wiele ich nie ma...
0
Dobra dodałem takie coś + w menu działania. Ale klikając prawym myszki na ikonę jakiegoś programu nadal nie mam czegoś do zrobienia skrótu, ani stworzenia powiazania - o ile to jest nazwa takie skrótu.

Nadal czyli nie wiem jak zrobić taki skrót. Bo w prawym kliku po dodaniu tego jako + i tak nie ma takiej opcji w prawym kliku.

Mam OpenShot na pulpicie to jest jako paczka ta cała exe z całym programem w tym pliki. Nie wiem jak tego zrobić skrót - czyli bym władował to do folderu a z niego skrót na belkę - ale jak to na razie zrobić jeszcze nie wiem.

Bo w jej przypadki nie ma dodaj powiązanie - choć pojawiło się w katalogach.

Dziękuję Wam, już działa i da się z tego skorzystać. Nie wyświetlało się na początku, ale po kilku minutach zaczęła się pojawiać taka opcja. Fajna sprawa, tego szukałem.
Całkowicie początkujący na Linux.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości