Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak utworzyć plik *.sh ktory uruchomi aplikacj jako root
0
(05-11-2024, 20:01)dedito napisał(a): To stoi to w sprzeczności z tytułem wątku :d no sorry Smile
Jestem zielony jesli chodzi o linuxa. Aktualizowalem temat, moze bedzie bardziej zrozumialy.
Odpowiedz
0
Co konkretnie zaktualizowałeś w temacie?
Odpowiedz
0
też nie bardzo wiem o co i po co chodzi, jako świeżak strzelam ;)

Kod:
#! /bin/bash

sudo /home/user/Pulpit/DF/DwarfTherapist-v42.1.7-linux-x86_64.AppImage
Odpowiedz
0
(Wczoraj, 03:10)sr-ol napisał(a): też nie bardzo wiem o co i po co chodzi, jako świeżak strzelam Wink

Kod:
#! /bin/bash

sudo /home/user/Pulpit/DF/DwarfTherapist-v42.1.7-linux-x86_64.AppImage
Dokładnie o cos takiego mi chodziło. Od skryptu, który wkleiłeś zaczynałem ale on nie działa - nie robi nic. Metodą prób i błędów doszedłem do wersji:

sudo
./DwarfTherapist-v42.1.7-linux-x86_64.AppImage

Gdzie pierwsza linia nic nie robi a druga uruchamia appImage ale ze zwykłymi uprawnieniami. I nie wiem dlaczego, co robimy źle?
Odpowiedz
0
(Wczoraj, 09:12)User1989 napisał(a): Gdzie pierwsza linia nic nie robi a druga uruchamia appImage ale ze zwykłymi uprawnieniami. I nie wiem dlaczego, co robimy źle?

Nie działa jak trzeba, bo masz "sudo" w komendzie do wykonania.
Jeśli uruchomiłbyś skrypt w terminalu i podał hasło zadziałałoby jak trzeba.
Wydaje mi się, że trzeba by użyć sudo visudo żeby dodać wyłączenie wymagalności hasła dla DwarfTherapist-v42.1.7-linux-x86_64.AppImage, ale to trzeba by przetestować bo pewny rozwiązania nie jestem.
Odpowiedz
0
Tutaj jest opisane na czym polega problem i jak go rozwiązać: https://github.com/Dwarf-Therapist/Dwarf.../README.md
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości