Linux Mint Cinamon 64 bit. Ostatni raz kompilowałem kernel jak miał numer : 2.2.18 wtedy był problem z doborem składników, ale jak widzę, do dziś "to" się nie zmieniło. Po 10-cio sekundowej kompilacji - kompilator zwrócił następujący text :
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kod:
scripts/sign-file.c:25:10: fatal error: openssl/opensslv.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
#include <openssl/opensslv.h>
^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
compilation terminated.
scripts/Makefile.host:107: recipe for target 'scripts/sign-file' failed
make[3]: *** [scripts/sign-file] Error 1
Makefile:1097: recipe for target 'scripts' failed
make[2]: *** [scripts] Error 2
make[2]: Opuszczenie katalogu '/usr/src/linux-5.4.6'
debian/ruleset/targets/common.mk:194: recipe for target 'debian/stamp/conf/kernel-conf' failed
make[1]: *** [debian/stamp/conf/kernel-conf] Error 2
make[1]: Opuszczenie katalogu '/usr/src/linux-5.4.6'
/usr/share/kernel-package/ruleset/minimal.mk:93: recipe for target 'debian/stamp/conf/minimal_debian' failed
make: *** [debian/stamp/conf/minimal_debian] Error 2
Failed to create a ./debian directory: No such file or directory at /usr/bin/make-kpkg line 970.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W związku z czym mam pytanie : Czy w sieci jest jakiś program który by sprawdzał poprawność dodanych/odjętych składników ? Kiedyś w sieci widziałem program "kernelcheck", ale że kompilacja wtedy mnie nie interesowała to nawet nie wiem na jaki typ linux'a był ten program. Proszę o jakieś namiary na taki program (jeśli jest) lub poradę jak pozbyć się tego błędu.
Doinstaluj sudo apt-get install libssl-dev i kombinuj dalej.
Nie zapomnij o dokładnym podaniu co, jak i po co, bo na razie tylko wiemy, że kompilujesz jakiś kernel z serii 5.4.6.
(25-12-2019, 23:29)dedito napisał(a): Doinstaluj sudo apt-get install libssl-dev i kombinuj dalej.
Nie zapomnij o dokładnym podaniu co, jak i po co, bo na razie tylko wiemy, że kompilujesz jakiś kernel z serii 5.4.6.
Kompiluję bo defaultowy kernel pracuje zbyt wolno. Zrobiłem jak napisałeś - dzięki, kompilacja poszła... i "już" po 6h05 min. się skończyła ;-) - maszyna 1.6 GHz 2GB RAM. Jednak zwycięstwo tylko częściowe bo wprawdzie teraz z tego kernela piszę - ale uruchamia mi się tylko gdy przełączę w boot menu na "Generic". W trybie normal uruchamianie przebiega następująco: najpierw czarny ekran, potem pojawia się "etykieta zastępcza" zielonego logo "LM" - jest to napis "Linux Mint 19.2", pod tym napisem "zapalają" się sekwencyjnie "kontrolki" jak przy normalnym uruchamianiu, trwa to chwil kilka po czym wysypuje się napis :
[67.891509] System[1]: Failed to allocate manager object: Function not implemented System[1]: Freezing execution.
po czym oczywiście wszystko się zatrzymuje. Na opcji "Generic" system pracuje perfekcyjnie, a nawet jak się włączyła
kontrola systemu to w tabliczce końcowej dostałem : "Błędów nie znaleziono". Teraz wklepię w Google ten text wraz z tym numerem i zobaczę co uda mi się znaleźć.
Skąd diagnoza, że to kernel pracuje zbyt wolno?
Te nowsze kernele mają jeszcze taką tendencję, że wcale nie są szybsze od poprzedników co zapewne jest zasługą łatek spectre i meltdown. https://www.phoronix.com/scan.php?page=a...sect&num=1 https://www.phoronix.com/scan.php?page=a...ding&num=6
Poza tym, trzeba wiedzieć jakie opcje załączyć wyłączyć w konfiguracji kernela aby go przyśpieszyć, nie wiem czy gra jest warta świeczki.
Ja bym na tym sprzęcie raczej kombinował ze starszymi kernelami serii 4 albo i 3 i być może wyłączyłbym też wspomniane wcześniej łatki, aby zobaczyć jaki to będzie miało wpływ na wydajność.
(27-12-2019, 18:43)dedito napisał(a): Skąd diagnoza, że to kernel pracuje zbyt wolno?
[..]
Uruchomilem kontrolnie SparkyLinux - on ma kernel mniejszy - ok 5MB i różnica w szybkości jest znaczna.
Poza tym moja karta sieciowa ostatni raz stabilnie pracowała na kernelu Mint 17.3 na wszystkich późniejszych
karta po jakimś czasie zrywa połączenie Wi-Fi i tylko restart systemu ratuje sprawę, po kompilacji kernela no
i oczywiście drivera tej karty jest OK i stabilnie.
(27-12-2019, 19:41)dedito napisał(a): Być może jakaś opcja kernela powoduje jakieś problemy.
Być może jakiś trop da porównanie plików konfiguracji kernelów, które są w katalogu /boot
A co jak by tak zamontować kernel od tego SparkyLinux ? To też jest na Debianie. Już częściowo zrobiłem - system wstaje, ale mysz nie działa i dźwięk, chyba Wi-Fi też nie działa - to tak jak by moduły nie weszły. Nie wiem jak poprawnie to zrobić. Ten kernel to 5MB - czyli połowa tego po kompilacji - jest o co walczyć.
Nie wiem jak jest z kompatybilnością kerneli Ubuntu/Debian, wydaje mi się, że powinny być zamienne.
Ściągnij sobie paczki deb z kernelem i pliki nagłówkowe (linux-headers) i potem instaluj przez dpkg -i
Jako tako poradziłem sobie z tym problemem - winowajcą okazała się być "niedokonfigurowana" w kernelu karta graficzna. Jeszcze nie jest na 100% bo na "wejściu" system pokazuje mi tabliczkę:
Sprawdź sterowniki wideo. Twój system jest uruchomiony bez przyspieszenia sprzętowego.
Na razie działam na tym nowym kernelu, ale oto wyłonił mi się problem z którym walczę od 6 dni i nie posunąłem się z pracami nawet o milimetr - to karta dźwiękowa. Nie gra i koniec. Przez te 6 dni zrobiłem chyba 30-35 kompilacji z różnymi mudułami w kernelu, a karta milczy jak zaklęta. To karta Intel HD Audio. Polecenie lspci i program inxi podobnie ją określają:
[b]00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)[/b]
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
Szukałem problemu też w sieci i znalazłem dodatkowe polecenie do wykrywania karty: alsactl init z efektem poniżej:
Kod:
[b]Found hardware: "HDA-Intel" "Realtek ALC660" "HDA:10ec0861,10430505,00100340 HDA:10573055,104310c6,00100700" "0x1043" "0x12c3" Hardware is initialized using a generic method[/b]
Ustawiałem codeki Realtek'a - były albo bez numeru albo było tam 560 - ale bez rezultatu, a taki sam kernel na płytce instalacyjnej Mint 19.2 Cinamon 64 bit "gro i bucy", to samo bootowalny pendrive z takim samym Mint'em.
W załączniku przysyłam plik no_sound.tar.gz z dwoma plikami wynikowymi polecenia lsmod : lsmod_ok.txt - to uruchomienie z płyty DVD i "tu" jest dźwięk, drugi plik to lsmod_bed.txt - z kompilacji kernela - "tu" dźwięku nie ma.
Proszę o jakąś pomoc w temacie.