(22-01-2020, 14:42)dedito napisał(a): To spróbuj przytrzymać klawisz shift lub esc, tuż po uruchomieniu komputera, zaraz po ekranach z BIOS.
Ewentualnie po rozruchu, pokaż zawartość /etc/default/grub
Uruchomienie Grub przy starcie wyglada tak jak na zalaczonym screenie. Nic z tego nie kumam
Zawartość /etc/default/grub
Kod:
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'
# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Musiałeś coś za dużo tam nacisnąć ten esc lub shift.
W tym /etc/default/grub zmodyfikuj linijki (musisz to zrobić jako root/administrator), #GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=5
zapisz zmiany i zaktualizuj konfigurację grub poleceniem sudo update-grub
Po tych zmianach powinno pojawiać się menu GRUB.
Powtórz uruchomienie Grub przy starcie. Gdyby znowu pojawił się ten sam ekran co poprzednio to naciśnij klawisz Ecs żeby powrócić do menu.
W menu Grub wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Linux Mint.
Zainstalowanie jądra 4.15 pomogło. Laptop co prawda nie jest w stanie wybudzić się z wstrzymania ale ustawiłem w menedżerze zasilania żeby zamknięcie pokrywy wyłączało ekran, a po otwarciu ekran się włącza. Dla mnie a właściwie dla mojej mamy jest to wystarczające. Funkcja wstrzymania jest całkowicie wyłączona. Po bezczynności przez 60 minut komputer się całkowicie wyłącza. Dzięki temu komputer ani razu nie przechodzi w stan wstrzymania, z którego nie da się go wybudzić. Jeśli ktoś kiedyś znajdzie jak komputer wybudzać ze stanu wstrzymania to chętnie to zastosuje. Pozdrawiam.
(24-01-2020, 21:07)yahoob3 napisał(a): Ja bym może sprawdził czy i jak zadziała komenda:
Kod:
sudo pm-suspend
Komenda ta wprowadza system w stan uśpienia. Wybudzić komputer powinien się po naciśnięciu, np. spacji.
Bardzo dziękuję, ale ja nie mam problemu z uśpieniem komputera. Ja mam problem z jego wybudzeniem. Żadna spacja, żaden przycisk, pokrywa, kombinacja klawiszy nie działa. Tylko reset.
Edytuj GRUB:
- otwórz terminal (Ctrl+Alt+T)
- skopiuj stąd (Ctrl+C) i wklej (Ctrl+Shift+V) do terminala tę komendę:
Kod:
xed admin:///etc/default/grub
podaj Twoje hasło dwa razy, nie zamykaj terminala w tle;
wyświetli się takie okno (zaznaczyłem linijkę, która nas interesuje)
skopiuj poniższy tekst (Ctrl+C) i wklej (Ctrl+V)zamiast tej zaznaczonej linijki tę:
czyli będzie to teraz wyglądało tak:
zapisz zmieniony plik (Ctrl+S) i zamknij okno.
W terminalu wydaj (kopij stąd i wklejaj do terminala) teraz komendę:
Kod:
sudo update-grub
Kiedy program skończy, zamknij okno terminala i uruchom ponownie komputer.
Po ponownym uruchomieniu sprawdź, czy nadal problem z wybudzaniem po uśpieniu występuje.
Wygaszacz ekranu ustaw w części "Zablokuj ustawienia" tak:
Opóźnienie przed uruchomieniem wygaszacza ekranu możesz ustawić dowolnie.
Jeśli to nie zadziała, spróbujemy jeszcze zmiany jądra systemu. Daj znać co i jak.
Dziękuję, zrobiłem tak, jak napisałeś i wydaje się, że działa ale muszę jeszcze przetestować. Natomiast nie wiem gdzie mogę znaleźć ustawienia wygaszacza ekranu, które sugerujesz?
Ustawione, bardzo, bardzo dziękuję
Ostatni problem jaki mam to znikający pulpit. Raz, kiedy włączam komputer, wszystko jest w porządku ale raz na jakiś czas komputer uruchamia się z szarym pulpitem, bez żadnych ikon i bez zdjęcia w tle. Zupełnie nie rozumiem od czego to zależy. Dla mnie nie jest to problem ale moja mama już mnie pytała czy coś można z tym zrobić, niestety ja nie mam żadnego pomysłu. Może jakaś sugestia?