18-05-2020, 21:17
1
Wklej do terminala dokładnie to, co masz w "Kod" w poprzednim moim poście, tylko IP zmień na cyferki
Rozwiązane Montowanie udziału sieciowego z routera na Mint/Ubuntu
|
1 Wklej do terminala dokładnie to, co masz w "Kod" w poprzednim moim poście, tylko IP zmień na cyferki
1 Przepraszam w nazwie udziału volume(sda1) faktycznie nie ma spacji, coś mi się przywidziało. Jak to wygląda z poziomu Windows? Jakie udziały widzisz?
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
18-05-2020, 21:32
0 W Windows mam
Kod: \\IP\volume(sda1)\ 0 Nie do końca. W nemo widać ciąg dalszy ścieżki, którą chcesz zamontować. Dlatego żeby otworzyć zawartość volume(sda1) - widać go, ale go nie zamontujesz, bo chcesz montować tak jakby katalog nadrzędny //IP/, który udostępniony nie jest.
Z uwagi na niedozwolone w składni nawiasy... żeby ścieżka była prawidłowo oczytana i montowanie się udało wpisujesz w komendzie dosłownie "//IP/volume(sda1)/" - dopiero tak zadziała i nie wyskoczy błąd składni. Mam nadzieję, że "IP" w komendzie zamieniasz na cyferki typu: 192.168.1.159
18-05-2020, 21:46
0 Dodałem katalog (folder) o nazwie "a".
Widzę go z poziomu Windows, mogę zapisywać i odczytywać. Teraz klepię w terminalu dosłownie ze znakami "" via putty: Kod: sudo mount -t cifs "//mojeIP/volume(sda1)/a" /home/marcin/mnt -o user=guest Kod: mount error(2): No such file or directory 0 A po kiego grzyba ci to a na końcu?
Nie udostępniłeś katalogu a na volume(sda1) tylko router udostępnia volume(sda1) 0 no dodałem jescze katalog o nazwie a i chcę od razu jego zamontować.
Dodano po pewnym czasie: Może coś nie tak jest z tym TP-link. wsunąłem tam inny pendrive, też ścieżka jest oznaczona jako volume(sda1) Dodano po pewnym czasie: (18-05-2020, 21:47)yahoob3 napisał(a): A po kiego grzyba ci to a na końcu? OK, kumam. Ale czemu mi wyrzuca ciągle błedem, jak daje komendę z " " ?? 0 Widocznie tak router udostępnia to, co jest wpięte w port USB.
A wracając do katalogu, który chcesz udostępnić na podpiętym pendraku. Musiałbyś (o ile router na to pozwala) udostępnić zasób o nazwie a na //router/volume(sda1)/ a tego nie robisz. Zasób możliwy do zamontowania ma ścieżkę //router/volume(sda1)/ koniec kropka.
18-05-2020, 21:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2020, 22:14 przez yahoob3.
Powód edycji: Czerwony kolor jest dedito :)
)
0 Rozumiem, więc:
Kod: sudo mount -t cifs "//IP/volume(sda1)/" /home/marcin/mnt -o user=guest Ten problem jest na ubuntu sever i na mint 19.3 Dodano po pewnym czasie: (18-05-2020, 21:57)lexmark napisał(a): Rozumiem, więc: Dobra mam !!!! Chłopaki, kur**a działa Kod: sudo mount -t cifs "//IP/volume(sda1)/" /home/marcin/mnt -o user=guest,vers=1.0
18-05-2020, 22:07
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|