0
Witam szanownych linuksiarzy!
Do tej pory używam leciwego już Lenovo IdeaPad Y530 z systemem LinuxMint 19.1 Tessa Cinnamon 64bit.
Przesiadka z Win7 była dla tego laptopa drugim życiem.
Sam Linux wystarcza mi do pracy (muzyka, filmy, pakiet biurowy, internet) jednak laptop już często się gubi.
Podjąłem więc decyzję o kupnie nowego Lenovo IdeaPad 330-15ARR (Ryzen 5 2500U, Vega 8, 12GB Ram, 480GB SSD, brak napędu optycznego, bez systemu operacyjnego).
W Biosie wyłączyłem UEFI, włączyłem Legacy.
Instalator Minta wystartował z pendrive'a.
Po restarcie już pojawił się pierwszy problem otóż ekran, jak na zdjęciu w załączniku.
Kolejny restart i system się uruchomił.
Od razu wyświetlił się komunikat, że włączony jest rendering software'owy.
Standardowo nie działał TouchPad i WiFi ale po przeglądnięciu kilku tematów w sieci bez problemu ten problem rozwiązałem.
Zaktualizowałem też system.
Niestety jakikolwiek restart lub wyłączenie i ponowne włączenie laptopa skutkuje wieszaniem się i wywalaniem błędów, jak na zdjęciu lub po prostu czarnym ekranem.
Próbowałem z różnymi kernelami ale dalej to samo.
Naczytałem się zagranicznych for i próbując różnych metod system rozwalał się mniej lub bardziej bez pozytywnych rezultatów.
Zainstalowałem też Kubuntu ale działo się to samo.
Po dwóch dniach spędzonych nad tym laptopem widzę trzy rozwiązania:
1. zwrócić go do sklepu,
2. kupić Win10,
3. wywalić przez okno.
Z dwóch ostatnich rozwiązań wybrałbym nr 3.
Cieszyłem się z nowego nabytku jak małe dziecko ale już mi przeszło...
W sumie na trzech laptopach i jednym stacjonarnym kompie postawiłem Minta i wszystko działa bez zarzutu i nieporównywalnie szybciej niż na windowsie, a tutaj takie klocki
Czy ktoś z Was może mi pomóc rozwiązać dwa powyższe problemy w sposób merytoryczny i bez kombinowania dniami nad jedną opcją?
Jeżeli tak to jak tylko wszystko będzie ok kupuję dobrą flaszkę i wysyłam do takiej osoby
http://uploadfile.pl/pokaz/1646718---dqic.html
Poprawiłem formatowanie.
Proszę zwracać uwagę na takie kwestie bo zlepek/zbitek tekstu nie zachęca do pomocy.
Do tej pory używam leciwego już Lenovo IdeaPad Y530 z systemem LinuxMint 19.1 Tessa Cinnamon 64bit.
Przesiadka z Win7 była dla tego laptopa drugim życiem.
Sam Linux wystarcza mi do pracy (muzyka, filmy, pakiet biurowy, internet) jednak laptop już często się gubi.
Podjąłem więc decyzję o kupnie nowego Lenovo IdeaPad 330-15ARR (Ryzen 5 2500U, Vega 8, 12GB Ram, 480GB SSD, brak napędu optycznego, bez systemu operacyjnego).
W Biosie wyłączyłem UEFI, włączyłem Legacy.
Instalator Minta wystartował z pendrive'a.
Po restarcie już pojawił się pierwszy problem otóż ekran, jak na zdjęciu w załączniku.
Kolejny restart i system się uruchomił.
Od razu wyświetlił się komunikat, że włączony jest rendering software'owy.
Standardowo nie działał TouchPad i WiFi ale po przeglądnięciu kilku tematów w sieci bez problemu ten problem rozwiązałem.
Zaktualizowałem też system.
Niestety jakikolwiek restart lub wyłączenie i ponowne włączenie laptopa skutkuje wieszaniem się i wywalaniem błędów, jak na zdjęciu lub po prostu czarnym ekranem.
Próbowałem z różnymi kernelami ale dalej to samo.
Naczytałem się zagranicznych for i próbując różnych metod system rozwalał się mniej lub bardziej bez pozytywnych rezultatów.
Zainstalowałem też Kubuntu ale działo się to samo.
Po dwóch dniach spędzonych nad tym laptopem widzę trzy rozwiązania:
1. zwrócić go do sklepu,
2. kupić Win10,
3. wywalić przez okno.
Z dwóch ostatnich rozwiązań wybrałbym nr 3.
Cieszyłem się z nowego nabytku jak małe dziecko ale już mi przeszło...
W sumie na trzech laptopach i jednym stacjonarnym kompie postawiłem Minta i wszystko działa bez zarzutu i nieporównywalnie szybciej niż na windowsie, a tutaj takie klocki
Czy ktoś z Was może mi pomóc rozwiązać dwa powyższe problemy w sposób merytoryczny i bez kombinowania dniami nad jedną opcją?
Jeżeli tak to jak tylko wszystko będzie ok kupuję dobrą flaszkę i wysyłam do takiej osoby
http://uploadfile.pl/pokaz/1646718---dqic.html
Poprawiłem formatowanie.
Proszę zwracać uwagę na takie kwestie bo zlepek/zbitek tekstu nie zachęca do pomocy.