0
OK, ogarnąłem i działa Choć chwilę trwało...
- instalacja systemu, po instalacji restart i pełna aktualizacja pakietów, restart.
- wejście w katalog /etc/modprobe.d na prawach administratora i utworzenie w nim pliku o nazwie: blacklist-nvidia-nouveau.conf z następującą zawartością:
- edycja GRUB:
zmiana linii GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" na GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nvidia_drm.modeset=1"
zapisanie zmian i zamknięcie pliku i wykonanie w terminalu:
- uruchomienie programu Synaptic i z jego poziomu instalacja sterownika NVidii 390:
- pakiety jak na poniższych obrazkach zaznaczone na zielono:
- restart komputera.
U mnie działa, czyli u Ciebie też powinno.
OK, wychodzi na to, że jednak się przesiądę na to nowe cholerstwo
Żeby nie było problemu ze sterownikiem po aktualizacji można zablokować upgrade kernela:
- Menedźer aktualizacji, Edycja, Właściwości, Czarna lista. Kilkamy "+" i dopisujemy (dwa wpisy):
linux
linux-*
Nie wchodzić po tym do zarządzania sterownikami - nic nie pokaże - tylko, że komputer nie potrzebuje ... bla bla bla
- instalacja systemu, po instalacji restart i pełna aktualizacja pakietów, restart.
- wejście w katalog /etc/modprobe.d na prawach administratora i utworzenie w nim pliku o nazwie: blacklist-nvidia-nouveau.conf z następującą zawartością:
Kod:
blacklist nouveau
Kod:
xed admin:///etc/default/grub
zapisanie zmian i zamknięcie pliku i wykonanie w terminalu:
Kod:
sudo update-grub
- uruchomienie programu Synaptic i z jego poziomu instalacja sterownika NVidii 390:
- pakiety jak na poniższych obrazkach zaznaczone na zielono:
- restart komputera.
U mnie działa, czyli u Ciebie też powinno.
OK, wychodzi na to, że jednak się przesiądę na to nowe cholerstwo
Żeby nie było problemu ze sterownikiem po aktualizacji można zablokować upgrade kernela:
- Menedźer aktualizacji, Edycja, Właściwości, Czarna lista. Kilkamy "+" i dopisujemy (dwa wpisy):
linux
linux-*
Nie wchodzić po tym do zarządzania sterownikami - nic nie pokaże - tylko, że komputer nie potrzebuje ... bla bla bla