16-01-2021, 21:59
0
(16-01-2021, 21:34)yahoob3 napisał(a): Dokładnie tak.
No ale to by musiało wyglądać tak że jeśli sterownik np 390 jest ostatni to znaczy że system nie powinien wyższych pokazywać ale jeśli w jednej wersji system pokazuje wyższy sterownik a w drugiej wersji już go nie pokazuje to coś jest wg mnie nie halo. Chyba że to wina samego wykrycia sterowników/sprzętu. Czy po prostu sterowniki mają swoje wersję też np 1.3 itd?
Dodano po pewnym czasie:
(13-01-2021, 20:23)yahoob3 napisał(a): OK, ogarnąłem i działa Choć chwilę trwało...
- instalacja systemu, po instalacji restart i pełna aktualizacja pakietów, restart.
- wejście w katalog /etc/modprobe.d na prawach administratora i utworzenie w nim pliku o nazwie: blacklist-nvidia-nouveau.conf z następującą zawartością:
- edycja GRUB:Kod:blacklist nouveau
zmiana linii GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" na GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nvidia_drm.modeset=1"Kod:xed admin:///etc/default/grub
zapisanie zmian i zamknięcie pliku i wykonanie w terminalu:
Kod:sudo update-grub
- uruchomienie programu Synaptic i z jego poziomu instalacja sterownika NVidii 390:
- pakiety jak na poniższych obrazkach zaznaczone na zielono:
- restart komputera.
U mnie działa, czyli u Ciebie też powinno.
OK, wychodzi na to, że jednak się przesiądę na to nowe cholerstwo
Żeby nie było problemu ze sterownikiem po aktualizacji można zablokować upgrade kernela:
- Menedźer aktualizacji, Edycja, Właściwości, Czarna lista. Kilkamy "+" i dopisujemy (dwa wpisy):
linux
linux-*
Nie wchodzić po tym do zarządzania sterownikami - nic nie pokaże - tylko, że komputer nie potrzebuje ... bla bla bla
Hej wiem że to dość stare ale dzisiaj była aktualizacja sterownika tego 450 co wgrałem ale coś się nie mogło zainstalować i stwierdziłem że pobawie się i zrobię formata i od nowa wszytsko tak jak ty piszesz w tym poście. Ale znowu zrobiłem po swojemu i po instalacji systemu wgrałem wszystkie aktualizacje. Zrobiłem
Kod:
apt update
Kod:
apt upgrate
Chyba jednak wystarczy wgrać te pakiety przez synaptica....
Dodano po pewnym czasie:
aha no i ekran logowania się normalnie pokazuje