0
Mamy błąd, który jest efektem "nie uruchamia się":
Reszta ostrzeżeń to raczej osobny temat do analizy lub do zignorowania:
Co ciekawe u mnie jest podobnie, gra nie uruchamia się z powodu "segmentation fault" czyli naruszenia ochrony pamięci:
Temat do dalszej analizy.
Spróbwałem skompilować ponownie kod źródłowy tej gry wg opisu ze strony domowej http://sdl-ball.sourceforge.net/?page=manual.
Spróbowałem również uruchomić na swoim wine-6.0.2 i też się nie uruchamia, tzn. jest na chwilę czarny ekran i tyle.
W logach:
Cytat:Naruszenie ochrony pamięci (zrzut pamięci)coś jest nie tak, w changelogu jest być może wskazówka co do przyczyny.
Cytat:1.01:Może kluczem jest tu ta rozdzielczość ekranu.
Added some code to try and handle segfault on resolution change (that might be caused by sdl reporting a void current resolution).
If resolution change fail, the game will quit, and not write the wrong resolution to config.
Reszta ostrzeżeń to raczej osobny temat do analizy lub do zignorowania:
Cytat:libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
Co ciekawe u mnie jest podobnie, gra nie uruchamia się z powodu "segmentation fault" czyli naruszenia ochrony pamięci:
Kod:
dl-ball
SDL-Ball v 1.02
Directory '/home/dedito/.config/sdl-ball' does not exist, created it.
Directory '/home/dedito/.config/sdl-ball/screenshots' does not exist, created it.
No config file found, using default settings.
Naruszenie ochrony pamięci
Temat do dalszej analizy.
Spróbwałem skompilować ponownie kod źródłowy tej gry wg opisu ze strony domowej http://sdl-ball.sourceforge.net/?page=manual.
Cytat:2.0 Compilingale po uruchomieniu skompilowanej "binarki" efekt było podobny:
The basic requirements for compiling sdl-ball is the following libs AND THEIR DEVELOPMENT FILES:
OpenGL
LibGLU
SDL1.2
SDL-image1.2
SDL-ttf1.2
SDL-mixer1.2
Make, a working C++ compiler and stdlibc++6
To compile, extract the SDL-Ball tarball (since you're reading this I figure you allready did) and cd into the dir.
Type make and press enter.
If you get errors: error: SDL.h: No such file or directory
And you're SURE you have dev libs installed, add -I/usr/include/SDL to CFLAGS in Makefile
Cytat:./sdl-ball
SDL-Ball v 1.03
Naruszenie ochrony pamięci
Spróbowałem również uruchomić na swoim wine-6.0.2 i też się nie uruchamia, tzn. jest na chwilę czarny ekran i tyle.
W logach:
Kod:
wine SDL-Ball.exe
0024:fixme:keyboard:X11DRV_LoadKeyboardLayout L"00000409", 0080: semi-stub! Returning default layout.
0024:fixme:keyboard:X11DRV_LoadKeyboardLayout L"00000415", 0001: semi-stub! Returning default layout.
0024:fixme:wgl:X11DRV_wglChoosePixelFormatARB unused pfAttribFList
$0088:err:rpc:I_RpcReceive we got fault packet with status 0x1c010003
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
A imię jego czterdzieści i cztery.