0
Mam pytania:
-Jak wykryć oprogramowanie szpiegujące? (Jedyny pomysł co mi przychodzi do głowy to monitor ruchu sieciowego. )
-Czy spyware będzie wyświetlało się w menedżerze zadań jako proces?
-Jak zlokalizować katalog z szpiegującym oprogramowaniem?
-Czy spyware może zaszyć się w oprogramowaniu układowym?
-Czy da się zablokować w FW nieznane protokoły?
Wiem, że samo używanie serwera X.Org bez firejail jest niebezpieczne, bo otwiera właśnie furtkę dla oprogramowania szpiegującego.
A zanim użytkownik się zorientuje, że miał zainstalowane oprogramowanie spyware to program zdąży wysłać jakieś poufne dane.
I teraz najważniejsze:
-Jak zapobiegać takim zdarzeniom?
Bo tak jak mówiłem jak użytkownik zorietnuje się, że działa oprogramowanie spyware to zazwyczaj jest już po ptakach i jedyne co można zrobić to zmienić hasła na innym urządzeniu.
-Jak wykryć oprogramowanie szpiegujące? (Jedyny pomysł co mi przychodzi do głowy to monitor ruchu sieciowego. )
-Czy spyware będzie wyświetlało się w menedżerze zadań jako proces?
-Jak zlokalizować katalog z szpiegującym oprogramowaniem?
-Czy spyware może zaszyć się w oprogramowaniu układowym?
-Czy da się zablokować w FW nieznane protokoły?
Wiem, że samo używanie serwera X.Org bez firejail jest niebezpieczne, bo otwiera właśnie furtkę dla oprogramowania szpiegującego.
A zanim użytkownik się zorientuje, że miał zainstalowane oprogramowanie spyware to program zdąży wysłać jakieś poufne dane.
I teraz najważniejsze:
-Jak zapobiegać takim zdarzeniom?
Bo tak jak mówiłem jak użytkownik zorietnuje się, że działa oprogramowanie spyware to zazwyczaj jest już po ptakach i jedyne co można zrobić to zmienić hasła na innym urządzeniu.