0
(19-06-2023, 21:39)MichałM napisał(a): Co do SWAPu - nie jest konieczny, ale zalecany, może być w formie pliku, a nie osobnej partycji (dużo zależy do czego chcesz używać kompa, bo 4GB w obecnych czasach to nie jest dużo).Dzięki Michał za wprowadzenie ! Wiesz to leciwy juz laptop grać na tym nie chce zależy mi by można było korzystać z formatów typu jpg. wideo w rmvb. avi. Chce go troche rozruszać windows niestety ciężko już na nim pracuje ale dualboot bym zostawił ze względu na w razie wu typu formatowanie w razie jakiejs krytycznej awarii. Ogólnie z zewnętrznego to odczyt raczej tylko. Minta znam juz od dawna ale 1 raz go instalowalem jakies 15 lat temu i to na PC skladanym ze tam to inaczej pracowalo. No ja się ogolnie martwie zwlaszcza WI-FI bo o ile grafike mogę miec na zintegrze i miec w dupie reszte to wi -fi jest podstawą EDIT: Testuję go na Virtualboxie ale to nie to samo -obciąża podwojnie wszystko i sie wiesza jak windows dlatego rozważam instalacje na dual bo na Virtualu to wszystko ładnie ale jak sie zainstaluje na dysk różne kwiatki mogą wyjść
Ztego co kiedyś sprawdzałem przed zakupem swojego laptopa, to najczęściej występują problemy ze sterownikami do karty graficznej (najwyżej czasowo pojedziesz tylko na integrze), czasem też touchpady/klawisze funkcyjne.
Co do USB NTFS - nie powinno być większych problemów, sterownik w mincie to ntfs-3g (więc jest też zapis), choć dla dużych plików wygodniej może będzie skorzystać z Windowsa ze względu na wydajność.