Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A czy coś napiszecie o FreeBSD lub innch magicznych ... ?
0
(01-03-2024, 22:28)mati75 napisał(a):
(27-02-2024, 21:42)jawomar napisał(a): To na początek pytanie do mati75 Smile
Te OS-y: FreeBSD, SUN-Solaris, AIX,  przypuszczam że jest to związane z Twoją pracą. Możliwe że na Forum mógłbym coś więcej się o Tobie dowiedzeć ale z natury JESTEM LEŃ. Hm ... ponoć najwiękści "wynalazcy" to byli LENIE Wink Smile  WinkSmileWięc czy te OS-y znasz hobbistycznie czy wymaga tego Twoja praca ???
Masz prawo wiedzieć, ja, zawodowo,  niewiele mam wspólnego z branżą IT Smile

Zawodowo, kiedyś hobbistycznie lubiłem się bawić różnymi systemami. Aktualnie tylko czasem uruchomienie linux na różnym dziwnym sprzęcie z państwa środka. Zabawą się nie wyżywię.

Od 2015 roku widzę taki trend, że wszystko stało się takie samo. Każdy system bez względu czym jest, w większości przypadków korzysta z tego samego oprogramowania. Nawet windows ma wbudowane opensourcowe narzędzia.

A z dystrybucjami linux zaczęło się robić darmowego windowsa, co zupełnie nie ma sensu. Przez to też duża część starych projektów takich co zaczynały w połowie lat 90 po prostu zdechła.

Przez to, że linux stał się darmowym komercyjnym narzędziem to wszystkie inne alternatywne darmowe rozwiązania przestały być popularne, gdzie jeszcze 10 lat temu można było spotkać opensolaris i freebsd na różnych serwerach. Aktualnie freebsd to są niektóre tunery sat i routery.

Freebsd tylko na wirtualnej maszynie albo na pececie, żadnych laptopów.

Dodano po pewnym czasie:
Dzięki mati75 za info i opinię w temacie wątku..
Sorki za nieobecność ale ja mam (poza tą ... pracą), remont w domu i najprościej ... te łączenie sprzętu aby posiedzieć chwilę na necie mnie czasami dobija Sad.
Wracając ... mój pomysł na instalację FBSD wziął się z tąd, że jak dawniej polecali kompilacje, a wtedy miałem tylko 2 procki fizyczne Pentium 1GHz i to się spoko robiło włącznie z desktopem (oczywiście kroczkami Wink), to teraz byłaby bajka Wink
Więc ODPUSZCZAM, i wierzę że szkoda czasu i przestrzeni dyskowej.
Pozdro Smile
PC HUNSN bezwentylatorowy, CPU i7-11, RAM 64GB, HD nvme 256G dla MINT , HD ssd 512G dla migawek (backup)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: A czy coś napiszecie o FreeBSD lub innch magicznych ... ? - przez jawomar - 06-03-2024, 18:32

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości