Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux Mint 22 nie widzi dysku z Windows 10
0
(20-09-2024, 17:14)D35CART35 napisał(a): Nie polecam, ponieważ w przypadku wspólnego efi może aktualizacja W10 uszkodzić Grub2.
Z tym się zgadzam, kiedyś tak robiłem i za każdym razem Windows coś mieszał u uszkadzał Grub i nie mogłem uruchomić Linuxa.
Od tego czasu wolę osobne instalacje na osobnych dyskach i tylko W10 wybieram przez opcje Biosu klawiszem F9, linux uruchamia się zawsze jako główny z automatu.
Co do umierania dysku to wątpię, jest on praktycznie nowy SSD i W10 na nim bez problemu.
Bardziej bym obstawiał na W10 lub ustawienia w Biosie, jutro spróbuję zainstalować W10 na inny dysk i zobaczę jak to zadziała.
==================================================================================================
Chyba na 95% jest to spowodowane ustawieniem w Biosie. Grzebałem w ustawieniach Bios, chciałem przyśpieszyć start i po tych próbach linux tylko widział że mam dysk z W10 bez możliwości wejścia. Aktualnie coś tam pozmieniałem i mogę już wejść na drugi dysk, tylko uruchomienie laptopa trwa długo Sad .
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Linux Mint 22 nie widzi dysku z Windows 10 - przez eran - 20-09-2024, 19:24

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości