Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Programy na linux i icah nie-aktualne wersie oraz rozmiar
0
Dzień dobry, mam do Państwa 2 pytania.

1. Zauważyłem że programy do pobrania z centrum programów na linux mint - są bardzo przestarzałe w niektórych przypadkach. Dla przykładu Double commander jest w wersji  o nazwie końcowej 11 - gdy obecni jest już od wielu miesięcy 19. Tak samo kilka innych programów jakie sprawdziłem. Na stronie producent jest natomiast nowa wersja na linux ale jako tar i targgz2 - to czy warto takie próbować instalować? Czy czeka aż pojawi się wersja aktualna w menadżerze pakietów - choć już od bardzo dawna są przestarzałe.

2. Widzę że Pliki flatpack zajmują często nawet 2 GB - gdy na przykład ten sam program w wersji instalacyjnej normalnie 100 MB. Pytanie jest takie - jeśli mam 20 programów flatpack to one zajmą mi na dysku powiedzmy te powiedzmy 40 GB? A te instalacyjne gdy dla przykładu z 4GB łącznie? Tego nie bardzo rozumiem - czy każdy program będzie tak dużo zajmował w typie flatpack i będzie tak dokładanych za każdym następnym wiele zasobów dysku?    Oraz jak wtedy w aktualizacji - ona się wykona przez centrum programów linux mint w razie czego - i ponownie będzie pobierał te cała GB na dane uaktualnienie programu? 

Na razie z takimi pytaniami się borykam. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Całkowicie początkujący na Linux.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Programy na linux i icah nie-aktualne wersie oraz rozmiar - przez Niktistotny - 24-10-2024, 14:37

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości