24-10-2024, 14:56
1
(24-10-2024, 14:37)Niktistotny napisał(a): Dzień dobry, mam do Państwa 2 pytania.
1. Zauważyłem że programy do pobrania z centrum programów na linux mint - są bardzo przestarzałe w niektórych przypadkach. Dla przykładu Double commander jest w wersji o nazwie końcowej 11 - gdy obecni jest już od wielu miesięcy 19. Tak samo kilka innych programów jakie sprawdziłem. Na stronie producent jest natomiast nowa wersja na linux ale jako tar i targgz2 - to czy warto takie próbować instalować? Czy czeka aż pojawi się wersja aktualna w menadżerze pakietów - choć już od bardzo dawna są przestarzałe.
2. Widzę że Pliki flatpack zajmują często nawet 2 GB - gdy na przykład ten sam program w wersji instalacyjnej normalnie 100 MB. Pytanie jest takie - jeśli mam 20 programów flatpack to one zajmą mi na dysku powiedzmy te powiedzmy 40 GB? A te instalacyjne gdy dla przykładu z 4GB łącznie? Tego nie bardzo rozumiem - czy każdy program będzie tak dużo zajmował w typie flatpack i będzie tak dokładanych za każdym następnym wiele zasobów dysku? Oraz jak wtedy w aktualizacji - ona się wykona przez centrum programów linux mint w razie czego - i ponownie będzie pobierał te cała GB na dane uaktualnienie programu?
Na razie z takimi pytaniami się borykam. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Aplikacje flatpak, ponieważ potrzebują nowszego środowiska graficznego, to muszą je pobrać razem ze sobą. To nie jest taki prosty przelicznik, jeśli chodzi o zajmowaną lgiczną "przestrzeń" na dysku. Poza tym Linux to nie Windows. Nie zawsze "nowsze" oznacza lepsze. Jeśli potrzebujesz w aplikacji wykonać jakieś zadanie, a może je wykonać aplikacja z oficjalnego reopozytorium dystrybucji, to tej wersji trzeba się trzymać ze względu na bezpieczeństwo i stabilność systemu. Dotyczy to przede wszystkim paczek *deb oraz innych wykorzystujących bardzo rozszerzone uprawnienia w systemie albo pochodzących z nieznanego źródła. Proponuję zapoznać się z filozofią instalacji oprogramowania w Linuksie, która różni się nieco od tych w Windows. Jeśli rzeczywiście zależy Ci na najnowszej wersji, to najlepiej instalować te ze oficjalnego sklepu Minta.
Na przykład tu masz instruktarz: https://youtu.be/EUwY1Cd-r_s