0
W pierwszej kolejności uruchom deinstalatory - do drukarki i skanera. Potem uruchom jak powyżej instalatory osobno.
EDIT:
Gdyby wyskoczył jakiś błąd, skopiuj go i wklej na forum.
EDIT:
Gdyby wyskoczył jakiś błąd, skopiuj go i wklej na forum.
Drukarka Samsung M2026 przestała działać.
|
0 W pierwszej kolejności uruchom deinstalatory - do drukarki i skanera. Potem uruchom jak powyżej instalatory osobno.
EDIT: Gdyby wyskoczył jakiś błąd, skopiuj go i wklej na forum.
05-02-2021, 20:03
0 Uruchomiłem deinstalatory kolejno. Potem instalatory . Niby wszystko ok. Podłączam kabel od drukarki i nic się nie dzieje. Zawsze samo po podłączeniu kabla wykrywało drukarkę . Teraz nie. I z panelu Drukarki daje dodaj drukarkę ale jej nie widzi. Nie można dodać.
0 Drukarkę instaluj podłączoną i włączoną. To nie Windows
Jeśli powyższe nie zadziała... Hmmm... spróbuj wykonać po kolei takie polecenia: Kod: sudo apt-get install --reinstall cups cups-browsed cups-client cups-common cups-daemon cups-server-common Kod: sudo systemctl daemon-reload Kod: sudo cp /usr/share/cups/cupsd.conf.default /etc/cups/cupsd.conf Kod: sudo service cups restart Wg tego przepisu nie zadziała? https://forum.linuxiarze.pl/index.php/to...0#msg15918
05-02-2021, 20:41
0 OK... po kolei bo może gdzieś popełniasz błąd:
- uruchom dwuklikiem plik install.sh, uruchom w terminalu, - naciśnij Enter, gdy zapyta o zgodę na instalację, - wyświetli się licencja - naciśnij q, potem y i Enter, - przy następnym pytaniu o firewall wciśnij n i enter dopiero teraz instaluje się sterownik. Można spróbować przez przeglądarkę internetową wpisując adres: localhost:631/admin i zalogować się swoim loginem i hasłem... A kabel masz dobry? Tak mi przyszło do głowy? USB jak sądzę... 0 Po podpięciu do USB, przy załączonej drukarce, wpisz w terminalu dmesg | tail i lsusb i pokaż co zwróci.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
05-02-2021, 21:30
0 Kod: enovo-G580:~$ dmesg | tail
06-02-2021, 10:46
0 Jedynie te dwa wpisy z dmesg mają powiązanie z dukarką:
Kod: [ 113.927122] kauditd_printk_skb: 14 callbacks suppressed Sprawdź czy ta drukarka jest sprawna, zmień, kabel usb, zmień port usb ... Instrukcja obsługi: http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c05790128
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery. 0 Drukarka i kabel sprawne. Zainstalowałem ją na Q4 Debian który jest na komputerze stacjonarnym i działa. A na laptopie pod mintem nie chce. Co jeszcze mogę sprawdzić? Pojawia się komunikat że drukarka może być niepodłączona. i status :Unable to locate printer "hostname"
Jeszcze zgodnie z instrukcją próbowałem Kod: adam@adam-Lenovo-G580:~$ sudo system-config-printer
09-02-2021, 18:27
0 A na Q4 stosowałeś tą samą procedurę instalacji?
A imię jego czterdzieści i cztery. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|