0
(10-10-2021, 15:46)RedMagma napisał(a): To oznacza, że nie masz poszczególnych bibliotek środowiska QT
Musisz w Menedżerze Pakietów Synaptic zainstalować pakiety zaczynające się od
"lib" czyli libqt5core5a, libqt5widgets5 itd.
A co do sterowników spróbuj użyć tego:
Kod:sudo apt install printer-driver-escpr
Biblioteki libqt5core5a, libqt5widgets5 mam zainstalowane. Doinstalowałem natomiast Qt4 libqtcore4 libqtgui4
Po tym zabiegu komenda epson-printer-utility zadziałała ale dalej zonk
Dodano po pewnym czasie:
Zainstalowałem ponownie Windowsa 10 na mało używanym laptopie i wykrył sprzęt od razu po pierwszym uruchomieniu. Nawet sterów nie musiałem pobierać.
Można drukować, skanować bezprzewodowo.
Może ja coś mam skopane, bo pomimo uruchomionego windowsa na laptopie nie mogę go zobaczyć na linuksie.
Coś trzeba doinstalować?
Dodano po pewnym czasie:
(10-10-2021, 16:26)Scoprel napisał(a): Zainstalowałem ponownie Windowsa 10 na mało używanym laptopie i wykrył sprzęt od razu po pierwszym uruchomieniu. Nawet sterów nie musiałem pobierać.
Coś mnie natchnęło i postanowiłem uruchomić LIveCD z Mintem. Połączyłem się przez WiFi i jakież było moje zdziwienie, że drukarka sama została dodana przez system bez pobierania jakichkolwiek pakietów.
Uruchomiłem ponownie system z dysku i drukarka nie została dodana. Ponieważ używam połączenia przewodowego to postanowiłem je wyłączyć i wł. bezprzewodowe.
Wtedy dopiero drukarka została dodana i mogę drukować oraz skanować. Gdy już system rozpoznał sprzęt wyłączyłem WIFi i ponownie włączyłem kabel.
Teraz jeszcze szukam rozwiązania, abym mógł drukować przy wł. VPN'ie
Dodano po pewnym czasie:
(10-10-2021, 16:26)Scoprel napisał(a): [quote="RedMagma" pid="13546" dateline="1633873572"]
To oznacza, że nie masz poszczególnych bibliotek środowiska QT
Musisz w Menedżerze Pakietów Synaptic zainstalować pakiety zaczynające się od
"lib" czyli libqt5core5a, libqt5widgets5 itd.
A co do sterowników spróbuj użyć tego:
Kod:sudo apt install printer-driver-escpr
Biblioteki libqt5core5a, libqt5widgets5 mam zainstalowane. Doinstalowałem natomiast Qt4 libqtcore4 libqtgui4
Po tym zabiegu komenda epson-printer-utility zadziałała ale dalej zonk
Dodano po pewnym czasie:
Zainstalowałem ponownie Windowsa 10 na mało używanym laptopie i wykrył sprzęt od razu po pierwszym uruchomieniu. Nawet sterów nie musiałem pobierać.
Można drukować, skanować bezprzewodowo.
Może ja coś mam skopane, bo pomimo uruchomionego windowsa na laptopie nie mogę go zobaczyć na linuksie.
Coś trzeba doinstalować?
Dodano po pewnym czasie:
Nie widzę możliwości edycji swojego posta, a powieliło mi pewne kwestie. Byłbyś tak dobry i uporządkował to
Edycja posta jest ograniczona czasowo. Po godzinie od jego napisania można tylko coś do niego dopisać./YB3