19-03-2023, 18:36
0
(19-03-2023, 16:34)matadrox napisał(a): Secure boot się po prostu wyłącza w bios i tyle. MS współpracuje z Ubuntu, a nie z Mx... Generalnie zdaje się, że szukasz na siłę kłopotu, aby udowodnić, że Linux nie jest dla CiebieW błędzie jesteś.Nic na siłę nie szukam nie ma takiej potrzeby skoro te problemy realnie istnieją.Może się ktoś wypowie,a moze nie kto realnie używa Windows 11 jak sprawa wygląda z tej perspektywy.Bo mi własnie o to chodzi.Wiem ze jak kupie pierwszy lepszy lapek chodzi,sredniak to na 100% bedzie tam preinstalowany windows 11 home.Jesli byłby tylko do gier czy do zabawy komputer to no problem robie format,wyłączam co trzeba i wiola.Ale jak sie ma potrzebe raz na jakis czas wysłać cos do skarbówki bądź zus,spraw sie komplikuje,bo linux nie ma żadngo sprawnego do edytowania co obsługuje pdfy zaszyfrowane i podpisane podpisem kwalifikowanym(wszystkie wysyłane tak pdfy z linuxa mają,niezgodność w walidacji),nie wiem dlaczego tak się dzieje,ale nie o tym ten temat..... Dlatego właśnie szukam jakiegoś konsensu distro które by obsługiwałeo ten mankament z buta na razie to:Ubuntu wiadomo(pochodne bez Lubuntu bo tu też problem wyskoczył jak testowałem),Fedora,OpenSuSE,Zorin.I to chyba by było na tyle na dziś....Jeśli w nowych komputerach jest to jakoś rozwiązane typu ze wyłączasz secure bot i instalujesz co chcesz linuxa i strtuje.A po tem włączasz i startuje ci WinGroza 11 to nie ma tematu,a ja poprostu panikuję.Ale tego poprostu nie wiem Ot Tajemnica.....
PS: DistroWatch nie jest jakimś specjalnym miejscem, którym warto się kierować przy wyborze systemu.
PS2: user to morfik