Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux na stary komputer to mit
0
Uparłeś się!
Dlaczego Fedora? 4 GB RAM to dla większości dystrybucji oraz Firefoxa w codziennym użytkowaniu, spokojnie wystarczy. Z dwoma może być problem, a wyrzucanie starszych komputerów na elektrośmieci, to pomysł Microsoftu. Nie popieram!
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Odpowiedz
0
Nie podoba mi się polityka ubuntu z paczkami snap i mint z flatpakami. Fedora ma repozytoria dodatkowe gdzie duża część softu jest. W debianie jest problem z nowymi wersjami, ostatnio używając nawet niestabilnej wersji która powinna je mieć, muszę sam kompilować pakiety bo wersje mają po 2 - 3 lata.

Będę próbował tego laptopa doprowadzić do stanu używania, bo póki co na czystym xubuntu 25.04 na prawdę działa tragicznie w porównaniu do laptopa poleasingowego kupionego za 550 zł. Wymienie procesor, dorzucę ramu i zrobię działające wifi.

To jest aktualnie 12 letni sprzęt, który owszem działa. Był używany do roku 2021, przez 8 lat tak się matryca wypaliła że aż oczy bolą od patrzenia.

W przypadku polityki microsoftu nie rozumiem tej blokady na 8 generacji intela, gdzie 6 i 7 też wspiera tpm 2.0 i jest nadal sensownie działającym sprzętem.

Te starsze to jednak odesłałbym na elektrośmieci, bo wymiana matrycy to jednak już znaczny koszt a podłączenie zewnętrznego monitora będzie powodować tylko gorszą pracę.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(21-03-2025, 23:18)mati75 napisał(a): Fedora ma repozytoria dodatkowe gdzie duża część softu jest. 
No ale mimo wszystko, w większości opiera się o flathub.
Odpowiedz
0
Gdzie? W Fedorze? Póki co nie miałem potrzeby instalacji flatpaka w żadnej dystrybucji.
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(21-03-2025, 22:27)omkar napisał(a): Uparłeś się!
Dlaczego Fedora? 4 GB RAM to dla większości dystrybucji oraz Firefoxa w codziennym użytkowaniu, spokojnie wystarczy. Z dwoma może być problem, a wyrzucanie starszych komputerów na elektrośmieci, to pomysł Microsoftu. Nie popieram!

Nieprawda.
Mam 4 GB ramu w swoim PC i to zdecydowanie za mało dla Firefoxa.
Przy załadowanej tylko jednej stronie WWW Firefox zżera mi ponaad 2 GB Pamięci RAM.
O niebo lepiej w tej kwestii spisuje się przeglądarka Brave.
Oto ilość zajętej Pamięci przy dwóch załadowanych zakładkach.
[Obrazek: IOlOI9Zl.png]
Pozdrawiam
Blade
Odpowiedz
0
Dzięki za podpowiedź z firefox, zmieniłem testy na chrome. Na 4GB ramu przechodzi. Wykonałem parę czynności jeszcze żeby udowodnić, że to co piszę ma jakieś podstawy.

Lenovo b590 z pentium 2020M, 4GB i 500GB hdd zmodernizowałem do i5-3210M, 8GB ramu, 240GB ssd i nowa karta wifi.

Koszta:
- procesor 18,99 zł + 11,49 zł
- ram 38 zł
- karta wifi 12 zł
- dysk 68,99 zł

razem 149,47 zł, aby wymienić procesor trzeba rozebrać całego laptopa, bo trzeba wyjąć płytę główną. Z czyszczeniem całości mi to zajęło 1,5 godziny, serwisy to pewnie policzyłyby sobie minimum 200 zł za samą pracę. To mamy już 350 zł.

Modernizacja spowodowała wzrost wyniki w benchmarkach o 30%, youtube w 1080 nie gubi właściwie klatek, czuć że działa rzeczywiście szybciej. Wifi działa 5 razy szybciej. W porównaniu do poleasingowego biznesowego 5 letniego laptopa którego można znaleźć w zbliżonej konfiguracji (i5, 8GB i 256GB nvme) tylko nowszej wypada 25% wolniej do przy mniejszym zużyciu energii. Pewnie można byłoby uzyskać zbliżony wynik na procesorze i7, tylko one używane kosztują od 300 zł.

Dlatego uważam że gra nie jest warta świeczki w przypadku typowo marketowych konstrukcji.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości