20-02-2019, 11:29
0
Na dysku SSD i na dysku HDD mam taką partycję EFI. To mam usunąć? Co to w ogóle jest?
Rozwiązane Dziwny ekran po włączeniu laptopa
|
20-02-2019, 11:29
0 Na dysku SSD i na dysku HDD mam taką partycję EFI. To mam usunąć? Co to w ogóle jest?
20-02-2019, 11:53
0 To partycja rozruchowa wymagana i na której instalowany jest program rozruchowy kiedy system instalowany jest system w trybie UEFI.
Tu jest dość ładnie to opisane we wstępie: https://manjaro.pl/automatyczna-instalac...calamares/
20-02-2019, 12:46
0 Zrobiłem nową instalację systemu. porobiłem partycje. Pojawił się problem z początku tematu. znowu jest ten ekran.
oto nowy podział dysków: Kod: lucek@lucek-GV72-8RE:~$ sudo fdisk -l
20-02-2019, 18:02
0 Układ partycji masz dla instalacji w trybie UEFI. Czy tak instalowałeś system?
Podczas uruchomienia trybu Live, w bootmenu (kiedy wybierasz urządzenie z którego komputer ma wystartować - tu zapewne pendrive z nagranym obrazem systemu. Menu to wywołuje się zazwyczaj klawiszem F12 - fotka na końcu) pojawiają się dwie opcje - rozruchu napędu, z którego uruchamiasz i będziesz później instalował system: "normalny" w trybie Legacy i druga w trybie EFI. Sprawdź jeszcze ustawienia BIOS. Gdyby instalacja była poprawna partycja EFI Cytat:Urządzenie Początek Koniec Sektory Rozmiar Typpowinna mieć jeszcze wyznacznik rozruch i oznaczenie gwiazdką. Coś jak tu: Cytat:Urządzenie Rozruch Początek Koniec Sektory Rozmiar Id Typ koniec
20-02-2019, 18:34
0 System instalowałem tak że wybrałem widoczną tutaj pierwszą opcje i po uruchomieniu się systemu live uruchomiłem instalotor. Takie opcje mam do wyboru, jedna z BIOS druba po wciśnięciu F12 i wyborze opcji do inslatacji. Mogę w jakiś inny sposób przypisać tą gwiazdkę do wymaganej partycji? Ekran z tematu znowu zniknął kiedy w menu BIOS w boot mode select zmieniłem na zwykłe UEFI( wcześniej było UEFI with CSM), ciężko mi coś zrobić bo mówisz o opcjach których ja nie mam do wyboru, pewnie i Tobie jest ciężko pomóc bo ja średnio ogarniam i to jakieś problemy z dupy są .
20-02-2019, 18:43
0 Nie, kwestia tego, że nie widzę dokładnie, co robisz po kolei.
OK, jeśli po zmianie na UEFI masz już normalne uruchomienie komputera, to nie kombinuj więcej. Działa to działa, nie trza psuć. Na spokojnie, jak będziesz miał czas i chęci poczytaj sobie poradniki o instalacjach w obydwu trybach. Może kiedyś się przyda. Na razie, jeśli wszystko jest OK, ciesz się sprawnym systemem |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|