02-10-2022, 12:16
0
Wybierz opcję "Wyczyszczenie dysku i zainstalowanie Linux Mint".
Jeżeli podczas instalacji pojawi się ostrzeżenie o partycji EFI zignoruj je.
Rozwiązane Brak rozruchu systemu. 3F0, BootDevice Not Found
|
02-10-2022, 12:16
0 Wybierz opcję "Wyczyszczenie dysku i zainstalowanie Linux Mint".
02-10-2022, 12:35
0 Czyli nie mogę użyć np szyfrowania itd bo wtedy sformatuje dysk ponownie i cała moja praca na nic?
02-10-2022, 13:51
0 Ponowne sformatowanie nie jest problemem. Chodzi o to żeby dysk przed instalacją był sformatowany w trybie właściwym dla Legacy co zachęci program instalacyjny do wyboru tego trybu.
03-10-2022, 15:04
0 W systemie Windows zainstaluj program >> YUMI-Legacy który utworzy pendrive z Mintem tylko w trybie Legacy i ponownie spróbuj instalacji automatycznej.
0 Można spróbować utworzenia partycji. Twoje oprogramowanie firmowe (UEFI) ma jakiś problem ze zmianami w sposobie instalowania LM 21. W LM 20.3 w trybie Legacy program rozruchowy tradycyjnie instalowany jest w początkowych sektorach dysku. Może problemem jest to że w LM 21 na początku dysku tworzona jest mała partycja (1 MB) z programem rozruchowym ale jeżeli tworzymy partycje samemu możemy ją pominąć.
Podczas instalacji wybierz opcję "Użycie innego rozwiązania" albo "narzędzie do zaawansowanego partycjonowania dysku" jak powyżej. Z podświetlonym właściwym dyskiem kliknij na "Nowa tablica partycji". Podświetl "dostępna przestrzeń" i kliknij na znak "+". Na całym dysku utwórz tylko jedną partycję: Punkt montowania: / Resztę ustawień zostaw domyślną. Jeżeli pojawią się ostrzeżenia na temat partycji rozruchowych to je zignoruj. Na razie nie stosuj szyfrowania dysku.
06-10-2022, 11:36
0 W trybie Legacy partycja EFI nie jest potrzebna.
Powyżej dokładnie opisałem jak to zrobić. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|