Liczba postów:
294
Liczba wątków:
24
Reputacja:
System: Inny
Środowisko graficzne: Inne
Architektura CPU: 64bit
Inny System: Windows 10 Pro
Miernik podziękowań 3%
0
(30-12-2022, 23:17)uint64 napisał(a): Obecnie jestem na Windowsie 10. Gram w gry typu Valorant, War Thunder, Garry's Mod. Programista, no i uzywam pc'ta do codziennego uzytku. Czy Linux Mint bedzie git do tego typu rzeczy? Czy bedzie dzialal lepiej (pod wzgledem wydajnosci) niz Windows 10?
Możesz sobie najpierw zainstalować Minta jako drugi system i sprawdzić, czy w/w gry będą działać na Wine lub PlayOnLinux. Wiele, szczególnie z tych straszych się uruchamia. W nowsze można zagrać na Steam.
Mint pobiera ponad 50% mniej zasobów, a aktualizacje są bardzo szybkie. Poza tym bezpieczeństwo. Jeśli szczególnie zależy ci na wydajności i szybkości, to polecam Mate. Do codziennego użytku Mint znakomicie się nadaje. Ja po 35 latach używania Windowsa zupełnie z niego zrezygnowałem.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Liczba postów:
121
Liczba wątków:
2
Reputacja:
System: Inny
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura CPU: 64bit
Inny System: odchudzony Mint 21.2
Miernik podziękowań 1%
0
(03-01-2023, 10:44)tomsdb napisał(a): Jeśli zależy Ci na MS Office, to LibreOffice nie jest tak stu procentach zgodny z pakietem Microsoftu. Są inne alternatywy, ale to też nie to samo.
Moje doświadczenia z życia codziennego poddają w wątpliwość to stwierdzenie. Gdy ja w ramach 365 miałem już aktualizację, koleżanka w pracy jeszcze nie, a kolejna osoba używała MS bodajże 2013 - oczywiście u każdego plik wyglądał inaczej (szczególnie nagłówki i stopki), a na końcu ... musiałem otwierać przez LO, bo MS nie chciał go otworzyć. Na szczęście po zapisaniu z LO udało się uratować plik
Co do alternatyw - w sumie całkiem spoko jest ... używanie wersji chmurowej (może nie ma wszystkich opcji, ale te najpopularniejsze są)
Kernel: 6.2.0-32-generic x86_64 Desktop: Xfce 4.18.1 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm)