Liczba postów: 193
Liczba wątków: 37
Reputacja:
System: 19.1 Tessa
Środowisko graficzne: Cinnamon
Miernik podziękowań 0%
03-09-2023, 13:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2023, 14:28 przez InfiniteLove.
Powód edycji: Dodatkowe informacje.
)
0 W 19 wsio śmigało ale straciła wsparcie.
Teraz postawiłem 20.3 i jedyny problem jest z drukarką. Jaki?
W menu drukarki widzę, że HP jest widoczny, klikam na właściwości i w informacji o stanie drukarki jest "Przetwarzanie - Unable to locate printer." Warto zaznaczyć, że wszystkie inne laptopy i telefony nie dość, że widzą tą drukarkę to można z nich drukować.
Bardzo niechętnie korzystam z nowszych wersji systemu i po raz kolejny się okazuje że.. sprawy się komplikują.
Ciągle nie może znaleźć tej drukarki a przecież spokojnie tę drukarkę "wykrył". Widać to.
Jak to jest możliwe, że Mint widzi drukarkę ale jej nie widzi gdy chcę drukować? :-)
PS: HpLip mam zainstalowany :-)
Liczba postów: 142
Liczba wątków: 10
Reputacja:
System: 22.0 Wilma
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura CPU: 64bit
Inny System: Manjaro
Miernik podziękowań 0%
0 (03-09-2023, 13:11)InfiniteLove napisał(a): PS: HpLip mam zainstalowany :-)
A hplip ją widzi, gdy wejdziesz w HP Device Manager?
Życzyłbym sobie, by mnie otaczali
Ludzie otyli, przyczesani gładko,
Po których widać, że zdrowo śpią w nocy.
Spójrz na Kasjusza: chudy, jakby głodny;
Zbyt wiele myśli; tacy najgroźniejsi.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
03-09-2023, 19:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2023, 19:59 przez InfiniteLove.)
0 (03-09-2023, 18:59)ontos napisał(a): (03-09-2023, 13:11)InfiniteLove napisał(a): PS: HpLip mam zainstalowany :-)
A hplip ją widzi, gdy wejdziesz w HP Device Manager?
Już próbowałem ale jak tylko próbuję skonfigurować tego managera to właśnie o to chodzi, że "Hplip cannot defect printers in your network". Dziwne to bo jak pokazałem wyżej drukarka jest wykryta (Menu -> Drukarki) :-)
I bądź tu mądry...
Zapewne brakuje jakiegoś sterownika lub akutalizajicji ale skąd to wziąć... Hplip jest już z automatu zainstalowany.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
03-09-2023, 20:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2023, 20:27 przez ontos.)
0 Ale może problem nie leży w braku sterownika? Może problem jest w komunikacji z drukarką?
Spróbuj systemctl restart avahi-daemon
Jeśli nie pomoże, w następnej kolejności spróbowałbym apt --reinstall install avahi-daemon a później apt --reinstall install libnss-mdns
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
03-09-2023, 22:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2023, 23:00 przez InfiniteLove.)
0 Oczywiście zrobiłem jak poleciłeś :-)
"Przetwarzanie - Unable to locate printer."
Mogę zobaczyć ile konkretnych barw w tonerach jest aktualnie w drukarce ale nadal nie może jej zlokalizować do druku..
Śmiech na sali :-D
Problem jest w tym, że drukarkę widać... można zobaczyć poziom tuszy ale nie można się połączyć by drukować xD
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 To spróbujmy jeszcze inaczej. Otwórz w przeglądarce: http://localhost:631/admin Usuń tam tę drukarkę, a następnie dodaj ją ponownie.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
07-09-2023, 10:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2023, 10:27 przez InfiniteLove.)
0
Pytanie tylko którą i czy tak w ogóle powinno być. Tzn wiem, że zapewne chodzi o HP ale czy możesz napisać o co chodzi z tą pierwszą opcją czy to nie stanowi konfliktu i może stąd problem?
Poza tym jak chcę tak wstępnie dodać drukarę to pyta mnie o login i hasło do localhost... skąd mam to wziąć?
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 U siebie mam tylko jedną. Usuń na razie tylko HP, a później dodaj ją na nowo.
Co do loginu i hasła, podajesz systemową nazwę użytkownika i hasło, te których używasz do logowania się do systemu.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
12-09-2023, 00:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2023, 05:15 przez dedito.)
0 (03-09-2023, 13:11)InfiniteLove napisał(a): W 19 wsio śmigało ale straciła wsparcie.
W menu drukarki widzę, że HP jest widoczny, klikam na właściwości i w informacji o stanie drukarki jest "Przetwarzanie - Unable to locate printer." Warto zaznaczyć, że wszystkie inne laptopy i telefony nie dość, że widzą tą drukarkę to można z nich drukować.
Bardzo niechętnie korzystam z nowszych wersji systemu i po raz kolejny się okazuje że.. sprawy się komplikują.
Ciągle nie może znaleźć tej drukarki a przecież spokojnie tę drukarkę "wykrył". Widać to.
Jak to jest możliwe, że Mint widzi drukarkę ale jej nie widzi gdy chcę drukować? :-)
Miałem dokładnie ten sam problem, pomogło usunięcie drukarki i ponowne jej dodanie. Czasami ta technologia jest irracjonalna całkowicie.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 (12-09-2023, 00:27)debdeb napisał(a): (03-09-2023, 13:11)InfiniteLove napisał(a): W 19 wsio śmigało ale straciła wsparcie.
Miałem dokładnie ten sam problem, pomogło usunięcie drukarki i ponowne jej dodanie. Czasami ta technologia jest irracjonalna całkowicie.
Pytanie tylko którą... gdy drukuję np z telefonu to drukuje za pośrednictwem tego "CUPS" ...
|