Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie sugestie dla Linux z 2 dyskami?
0
Witam,

Mam PC-ta z 2 dyskami:

1-szy NVMe 2TB  - Dual boot, 1 TB na Win 11, 1 TB na Mint (wszystkie partycje Minta sa tutaj, lacznie z /home)
   2-gi HDD 8TB SATA. HDD obecnie jest uzywany przez Win 11 ale chce go "przylaczyc" do Minta. Ma byc uzyty na dane, archiwum, filmy i gry.

Pytanie:
Jakie sugestie co do sposobu dolaczenia HDD? Czy dolaczyc jako nowy ext4 /dane? Czy moze przeniesc /home na niego - wiekszosc programow instaluje sie w /home, obawiam sie ze zapcham NVMe z czasem (gry), chociaz HDD jest oczywiscie wolniejszy od NVMe, jak wykorzsytac dodatkowe 8TB bez spowolniania systemu?

Z gory dzieki za sugestie
Odpowiedz
0
Pod kopie /home ewentualnie trzymanie dużych plików bądź danych które nie wymagają dużych prędkości. NVME szybciej padają jak hdd, dlatego zawsze warto mieć kopie.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Ja polecam sformatować tego HDD jako btrfs, u mnie działa mam Toshiba MQ01ABF050 i z każdym odpaleniem mam poczucie że system działa szybciej (oprócz odpalania) (postawiłem sobie linuxa całego na hdd). Nie wiem jak przyłączać partycje i jak je przepisywać ale polecałbym jeśli masz w miare szybkiego hddka, to zainstalować linuxa na nowo, na nvme dać np 300gb na / a /home przypisać do 8tb btrfs na twoim HDD, pozostałą przestrzeń na nvme albo przypisałbyś do windy albo zrobił sobie z niej np. zahasłowaną partycje na prywatne pliki. Ja miałem taką konfigurację 500gbssd na / a /home na całym hdd i nie zauważałem mocnych spowolnień. Ważnym aspektem jest to, że ja nie gram w gry więc nie wiem jak tam z tymi rzeczami.

To tak, mam nadzieję, że pomogłem albo chociaż coś zasugerowałem Smile
Odpowiedz
0
Podział na NVMe 2TB jest dobry. Na drugim HDD 8TB utwórz partycję /dane z systemem plików ntfs. Dzięki temu obydwa systemy będą mogły z niej korzystać.
Odpowiedz
0
Odradzam używania drugiego dysku HDD jako home. Spowalnia komputer a dysk hałasuje niepotrzebnie.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości