Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poszukuje wydajnego energetycznie Komputera/Notebook-a/MiniPC-ta
0
Mam kilka pytań dot. wyboru komputera pod kompilacje programów.
1. Architektura CISC (x86-64) czy RISC (ARM) do kompilacji będzie bardziej efektywna energetycznie?
2. Czy warto się sugerować rozmiarem pamięci cache przy wyborze sprzętu pod kompilację, czy bardziej sugerować się wydajnością na rdzeń?
3. Czy będę potrzebował GPU Nvidii z rdzeniami CUDA czy wystarczy do tego zintegrowana karta graficzna z obsługą OpenCL?
4. Czy można zoptymalizować proces kompilacji kodu napisanego w Rust pod wielowątkowe lub wielordzeniowe procesory?

Wiem, że w przypadku języka C to przy użyciu narzędzi automatyzujących i przyspieszających kompilacje takich jak make jest to możliwe:

Żeby określić liczbę jednostek przetwarzania w zależności czy procesor obsługuje SMT, mogą to być fizyczne rdzenie procesora lub wirtualne w postaci wątków, żeby się upewnić najlepiej wpisać w terminal:
Kod:
nproc --all

potem można w zależności jaką liczbę jednostek przetwarzania zwróci powyższe polecenie wpisać ją po opcji -j, np. dla 4 jednostek będzie następujące polecenie:

Kod:
make -j 4

Co do tych wątków to ja bym nazwał to bardziej hybrydowym rozwiązaniem, bo wątki nie są w 100% programowe, do tego co prawda jest potrzebna warstwa abstrakcyjna w postaci systemu operacyjnego ale przede wszystkim chodzi o dodatkowe rejestry w procesorze, w których system operacyjny po rozbiciu procesu na podprocesy "odkłada je" właśnie w tych rejestrach i czekają na wznowienie, aż zostaną wykonane inne ważniejsze zadania na rdzeniu.

https://www.pcmag.com/opinions/intel-dum...good-thing
https://en.wikipedia.org/wiki/Simultaneo...ithreading

Sorry, pomyliłem działy, proszę o przeniesienie wątku do Hyde Park
I uporządkowałem wszystko w tym poście, bo wcześniej było zbyt chaotycznie wszystko napisane.
Odpowiedz
0
1. Na czym chcesz docelowo uruchamiać na x86 czy na arm?
2. Wydajność na rdzeń i najbardziej wydajność single core
3. Po co gpu skoro 99% kompilacji leci po cpu
4. Nie znam rust

Używam i5-14500 do kompilacji, wąskim gardłem w tym przypadku jest wydajność ram ddr4. Aktualnie szedłbym w procesor amd na podstawce am5 z ramem ddr5.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Dzięki za pomoc Smile

Jednak postanowię się wstrzymać z zakupem ze względu, iż wedle przecieków mogą lada moment się pojawić pamięci DDR6, które w teorii zapewnią 2x wzrost MT/s. (Zobaczymy jak będzie z wydajnością w praktyce, ale miejmy nadzieję, że wzrost MT/s będzie na tyle duży, że spełni oczekiwania.)

https://www.pcworld.com/article/2237799/...ndard.html

Też często wąskim gardłem jest sam dysk, będę szukał, więc jakiegoś dysku (na pewno SSD) prawdopodobnie będzie to dysk M.2 PCIe NVMe 6.0 x4, tylko zastanawiam się nad tym czy zwykły radiator dołączony do płyty głównej lub ten zintegrowany z dyskiem M.2 poradzi sobie z jego schłodzeniem. 

A jeszcze pytanie mam co do wielkości obudowy, czy warto kupić obudowę z większymi wentylatorami (3x wentylatory 180mm lub 200mm) czy do zintegrowanej grafiki lub ewentualnie z następującą konfiguracją wystarczy mała obudowa z mniejszymi wentylatorami?

Przewidywana konfiguracja:

-CPU o prawdopodobnie o wartości TDP 65W i architekturze ZEN 6 lub ZEN 7, dokładniej jaki to będzie model to nie wiem, bo chciałbym, żeby miał obsługę pamięci RAM DDR6 oraz PCIe 6.0, ale na razie nie ma szczegółów kiedy się pojawi taki procesor na rynku. 
-Kartą graficzną RX6400 o wartości TDP 53W (Ewentualnie, żeby sobie mieć na czym pograć, w bardziej wymagające tytuły.)
-Dysk SSD NVMe 6.0 pewnie max. 20 TDP
-RAM DDR6 16GB (Poprawka - Lepiej będzie przyjąć, że na każdy moduł pamięci konsumenckiej średnio przypada ~5 Watów:
https://www.crucial.com/support/articles...memory-use)
Odpowiedz
1
Better response on post RE: Poszukuje wydajnego energetycznie Komputera/Notebook-a/MiniPC-taBierz więcej ramu, ja mam 64GB i niektóre projekty w qt6 potrafią nawet 50GB wciągnąć przy kompilacji na 20 wątkach.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(23-09-2024, 20:57)SuperTux napisał(a): ... wedle przecieków mogą lada moment się pojawić pamięci DDR6,
Te lada moment to może być najwcześniej przełom 2025/2026
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości