0
Cześć,
Próbuję ustawić defaultowo aby każdy otwarty plik EXE korzystał z defaultowego profilu zmienionego z "~/.wine" na "~/SSD1/.wine".
Dodałem zmienną w piku "~/.zshrc" w ten sposób na końcu pliku:
Odpalając: "printenv" mam wpis:
kiedy odpalam "winetricks" z terminala defaultowym profilem jest ten nowy z SSD1 (nowy dysk i podmontowany jako całość) - to jest OK.
Kiedy robię aktywator w menu z komendą "winetricks" odpala się zawsze z "~/.wine", tak samo dzieje się po dwukliku plików *.exe - zawsze instalują się w tej głupiej ścieżce, mimo, iż zmieniłem ją na nową.
Jak ustawić by WSZYSTKO domyślnie szło do "~/SSD1/.wine"
Dodano po pewnym czasie:
ROZWIĄZANIE PROBLEMU:
(myślę, że każdemu, komu miejsce się kończy na partycji ROOT skorzysta )
Stworzenie dowiązania do pliku docelowego, czyli lokalizacji do której przekierowywane będą wszystkie rzeczy z ~/.wine.
Próbuję ustawić defaultowo aby każdy otwarty plik EXE korzystał z defaultowego profilu zmienionego z "~/.wine" na "~/SSD1/.wine".
Dodałem zmienną w piku "~/.zshrc" w ten sposób na końcu pliku:
Kod:
WINEPREFIX=/home/satagiah/SSD1/.wine
Odpalając: "printenv" mam wpis:
Kod:
WINEPREFIX=/home/satagiah/SSD1/.wine
kiedy odpalam "winetricks" z terminala defaultowym profilem jest ten nowy z SSD1 (nowy dysk i podmontowany jako całość) - to jest OK.
Kiedy robię aktywator w menu z komendą "winetricks" odpala się zawsze z "~/.wine", tak samo dzieje się po dwukliku plików *.exe - zawsze instalują się w tej głupiej ścieżce, mimo, iż zmieniłem ją na nową.
Jak ustawić by WSZYSTKO domyślnie szło do "~/SSD1/.wine"
Dodano po pewnym czasie:
ROZWIĄZANIE PROBLEMU:
(myślę, że każdemu, komu miejsce się kończy na partycji ROOT skorzysta )
Stworzenie dowiązania do pliku docelowego, czyli lokalizacji do której przekierowywane będą wszystkie rzeczy z ~/.wine.
- Usunięcie lub kopia (w tym wypadku usunięcie) katalogu domyślnego z ~/
Kod:rm -rf ~/.wine
- Utworzenie dowiązania do ~/SSD1/.wine
Kod:ln -s ~/SSD1/.wine ~/
Born to be root... not to reboot.