Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Problem po aktualizacji
0
Witam.
Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa i wybór padł na Linux Mint. Zainstalowałem go na osobnej partycji gdzie pracuje także Windows. Wszystko działało bez problemu poustawiałem sobie nowe ikony, wygląd okien itp. Po jakimś czasie zachciało mi się wykonać polecenia update i upgrade i niestety po ponownym uruchomieniu przestało system działać. Pojawiają się ikony na pulpicie, pojawia się okno od uruchamia surfsharka ale tak jak widać na zdjęciu nie ma paska od minimalizacji, zamknięcia, kursor myszki chodzi ale nie można nic uruchomić, nie można wywołać terminala. Czy może z tym coś zrobić żeby zaczęło działać czy tylko ponowna instalacja ?
Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.

[Obrazek: IMG-0107.jpg]
0
CTRL + ALT + F1 zalogować się, hasło nie będzie widoczne i wykonać:
Kod:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install --reinstall cinnamon
sudo reboot
czy po restarcie działa poprawnie?
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
0
(10-02-2025, 20:47)mati75 napisał(a): CTRL + ALT + F1 zalogować się, hasło nie będzie widoczne i wykonać:
Kod:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install --reinstall cinnamon
sudo reboot
czy po restarcie działa poprawnie?

Niestety po naciśnięciu CTRL+ALT+F1 nic się nie dziej cały czas widoczny taki ekran jak na zdjęciu wyżej. Zauważyłem, że podczas wczytywania na chwilę pokazuję się tapeta którą ustawiłem ale po chwili już tylko ten czarny ekran. Myszka nie działa klawiatura także, wyłączenie jedynie poprzez wyłącznik główny.
0
Próbuj w takim razie CTRL+ALT+F2, te konsole są różnie udostępniane.
Powrót do sesji graficznej to też może wymagać kombinacji, ale w przypadku Minta to chyba wystarczy CTRL+ALT+F6, jak nie to trzeba próbować coś z zakresu F1-F12 Smile
Ale jeśli faktycznie jak piszesz komputer się wiesza to te skróty powyżej nic nie dadzą.
0
Udało się.
CTRL+ALT+F1 pojawił się ekran z możliwością zalogowania się i po podaniu loginu hasło można było podać w/w komendy i po restarcie działa jak na razie. CTRL+ALT+F6 wywołuje to samo.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości