02-05-2020, 10:55
0
Czyli zostaje przy wersji appimage. Jak by się coś działo pomyślę co dalej.
Double Commander ustawienia
|
02-05-2020, 12:34
0 Wersja z repozytoriów producenta też powinna być możliwa.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery. 0 Sprawdź w plikach konfiguracyjnych DD, co możesz zmienić. Nie wszystkie ustawienia można zmienić z GUI programu.
Double Commander zachowuje ustawienia w plikach konfiguracyjnych w katalogu domowym użytkownika "katalog_użytkownika/.config/doublecmd" lub w katalogu programu (zależnie od tego jak zadeklarowałeś, można to zmienić w ustawieniach, podobnie jak w TotalCommander). Główne pliki konfiguracyjne w starszych wersjach programu (dziś mogło się trochę zmienić) to: doublecmd.ini - wszystkie główne ustawienia programu (podobny do wincmd.ini) default.bar - ustawienia na pasku narzędzi (jak TC) editor.col - ustawienia edytora shortcuts.ini - ustawienia układu klawiatury cmdhistory.txt - historia linii poleceń dirhistory.txt - historia katalogi edithistory.txt - historia edycji plików (za pomocą F4) maskhistory.txt - historia maski używane do wyszukiwania, punktem, itp doublecmd.log - rejestr wszystkich operacji doublecmd.ext.example - Przykładowa konfiguracja skojarzenia plików Paczki do pobrania z DD: https://sourceforge.net/p/doublecmd/wiki/Download/ Dodano po pewnym czasie: Przepraszam, popełniłem bezmyślny błąd. Zamiast skrótowca DD, powinno być oczywiście DC (Double Commander). Sorry. 0 Odpal te polecenia w terminalu i zobacz czy zadziałają.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
12-05-2020, 07:26
0 (09-05-2020, 16:40)sosza napisał(a): Kolejne pytańka.Ja mam DC ustawiony jakom root tylko nie z przycisku ale jako nowy skrót na pulpicie, w nowym mincie to nie jest takie proste trzeba zdefiniować nowe ustawienia , jedna uwagą gksu,ksu i inne graficzne nie działają w nowych mintach zamiast niego używa się pkexec. 1.Tworzymy plik Kod: /usr/share/polkit-1/actions/doublecmd.policy W pliku akurat chamsko zerżnięte z policy Thunara Kod: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> Sprawdzić z terminala jako user Kod: pkexec doublecmd Robisz na pulpicie aktywator z poleceniem: Kod: pkexec doublecmd Powtarzamy dla innych programów jakie chcemy otwierać jako root z pkexec. Ten sposób działa bez pudła. Zapożyczone od kolegów z forum Ubuntu.
Jesus saves.
0 (12-05-2020, 06:30)dedito napisał(a): Odpal te polecenia w terminalu i zobacz czy zadziałają. ad 1. Bez problemu odpala się w terminalu. DC uruchamia sie jako root ad 2. A z tym jest kłopot: sosza@sosza-PC:~$ /home/sosza/CIEN.odt bash: /home/sosza/CIEN.odt: Brak dostępu Dodano po pewnym czasie: (12-05-2020, 07:26)christo napisał(a): Ja mam DC ustawiony jakom root tylko nie z przycisku ale jako nowy skrót na pulpicie, w nowym mincie to nie jest takie proste trzeba zdefiniować nowe ustawienia , jedna uwagą gksu,ksu i inne graficzne nie działają w nowych mintach zamiast niego używa się pkexec. Ja utworzyłem aktywator i też się odpala jako root. Może ktoś wie, gdzie znajdują się nowo stworzone aktywatory,(wyzwalacze Panelu)? Chodzi mi w jakim katalogu? 0 Żeby otworzyć plik *.odt jako admin musisz też wskazać program, który ma to zrobić:
w tym przypadku zadziała takie polecenie: libreoffice --writer admin:///home/sosza/CIEN.odt EDIT: Jeśli ma być nie jako admin wystarczy: libreoffice --writer /home/sosza/CIEN.odt 0 (12-05-2020, 21:29)yahoob3 napisał(a): Żeby otworzyć plik *.odt jako admin musisz też wskazać program, który ma to zrobić: No masz rację i nie masz racji. Komendy, które piszesz działają ale w terminalu. W DC niestety nie. Ale znalazłem rozwiązanie, które powinno zadziałać nie tylko z rozszerzeniem .odt ale także z innymi (pliki tekstowe, video, obrazy) . Nie wiem czy to jest najłatwiejszy sposób ale działa. Opiszę go poniżej może komuś się przyda. Tworzymy nowy przycisk, "Typ przycisku" wybieramy "Polecenie wewnętrzne". W parametrze "Polecenie" wybieramy "cm_ShellExecute". W polu "Parametry" podajemy ścieżkę pliku jaki chcemy, aby przycisk uruchamiał. Na dole podaje przykład. Część "file://" nie jest konieczna, aby przycisk działał (tworzy się ona kiedy przenosimy plik w okno "Parametry") Oczywiście pole "Ikona" i "Etykieta narzędzia" uzupełniamy lub nie według własnego uznania. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|