0
Opiszę w tym poradniku mój sposób. Z linuxa mint cinnamon skopiowałem profile kolorów uruchamiane przez program colord. Tylko 3 z nich dają widoczny rezultat na ekranie.
Tworzymy folder w naszej partycji HOME o dowolnej nazwie (tu "colord", przyp. YB3). Wrzucamy tam te pliki.
Możemy je skopiować z mojego google dysku:
Pliki profili .icc
Teraz instalujemy program xcalib za pomocą terminala. Wklep poniższą komendę do terminala.
sudo apt-get install xcalib -y
Następnie uruchamiamy program Sesja i uruchamianie.
Wpisz sesja w oknie wyszukiwania
Można użyć w terminalu komendy xfce4-session-settings
Dodajemy sobie polecenie. Klikamy położenie naszego folderu z plikami profili kolorów. Wybieramy swój profil. Następnie dopisujemy przed lokalizacją komendę xcalib. Całość powinna wyglądać tak:
xcalib /home/nazwa_użytkownika/colord/Gamma5000K.icc
lub xcalib ~/colord/Gamma5000K.icc - znak tyldy "~" zastępuje ciąg znaków "/home/nazwa_użytkownika" (przyp. YB3)
Wyloguj i zaloguj. Gotowe.
Tworzymy folder w naszej partycji HOME o dowolnej nazwie (tu "colord", przyp. YB3). Wrzucamy tam te pliki.
Możemy je skopiować z mojego google dysku:
Pliki profili .icc
Teraz instalujemy program xcalib za pomocą terminala. Wklep poniższą komendę do terminala.
sudo apt-get install xcalib -y
Następnie uruchamiamy program Sesja i uruchamianie.
Wpisz sesja w oknie wyszukiwania
Można użyć w terminalu komendy xfce4-session-settings
Dodajemy sobie polecenie. Klikamy położenie naszego folderu z plikami profili kolorów. Wybieramy swój profil. Następnie dopisujemy przed lokalizacją komendę xcalib. Całość powinna wyglądać tak:
xcalib /home/nazwa_użytkownika/colord/Gamma5000K.icc
lub xcalib ~/colord/Gamma5000K.icc - znak tyldy "~" zastępuje ciąg znaków "/home/nazwa_użytkownika" (przyp. YB3)
Wyloguj i zaloguj. Gotowe.
Kto nie próbuje, ten nie umie. Nie ma głupich pytań. Są tylko głupi ludzie.