Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
błędne wyświetlanie ikon po uśpieniu komputera
0
Po wybudzeniu komputera z uśpienia ikony w menu, panelu i dysklety błędnie się wyświetlają.

[Obrazek: rXWOvnGl.jpeg]

Po restarcie cinnamon wszystko wraca do normy.

[Obrazek: n6Smn0pl.jpeg]
PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Odpowiedz
0
Będę potrzebował więcej informacji o sprzęcie oraz serwerze wyświetlania, którego dotyczy ten problem.

Gdy się problem pojawi ponownie to dobrze byłoby gdybyś wtedy wpisał poniższe polecenie oraz wkleił tutaj na forum wynik.

Kod:
inxi -G
Odpowiedz
0
(03-09-2024, 08:54)SuperTux napisał(a): Będę potrzebował więcej informacji o sprzęcie oraz serwerze wyświetlania, którego dotyczy ten problem.

Gdy się problem pojawi ponownie to dobrze byłoby gdybyś wtedy wpisał poniższe polecenie oraz wkleił tutaj na forum wynik.

Kod:
inxi -G
Co do sprzętu, to tak jak w mojej stopce - PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
Linux Mint 22 bez SWAP (może to być przyczyną?)
Dysk SSD Nvme m.2 Samsung SSD 980 PRO 2TB

inxi -G #po uruchomieniu komputera i przed uśpieniem systemu.

Kod:
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GP104 [GeForce GTX 1070] driver: nvidia v: 550.107.02
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
    loaded: modesetting,nouveau,nvidia unloaded: fbdev,vesa
    gpu: nvidia,nvidia-nvswitch resolution: 1: 1920x1080~60Hz
    2: 1920x1080~60Hz 3: N/A
  API: EGL v: 1.5 drivers: kms_swrast,nvidia,swrast
    platforms: gbm,x11,surfaceless,device
  API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: nvidia mesa v: 550.107.02
    renderer: NVIDIA GeForce GTX 1070/PCIe/SSE2

Po wybudzeniu z uśpienia wynik inxi -G jest identyczny.
A tak wygląda pulpit po wybudzeniu:
[Obrazek: z6TAIS3l.png]
Odpowiedz
0
Tego typu problemy (artefakty na wyświetlanym obszarze) nie są związane z pamięcią wymiany, aczkolwiek może to powodować inne problemy. (Jeżeli suma zaalokowanej pamięci przez procesy przekracza rozmiar pamięci RAM zainstalowanej w komputerze to mogą pojawić się problemy z innymi procesami a w skrajnych wypadkach może dojść do awarii systemu)

Zastanawia mnie ten fragment wyniku:

Kod:
loaded: modesetting,nouveau,nvidia unloaded: fbdev,vesa
    gpu: nvidia,nvidia-nvswitch resolution: 1: 1920x1080~60Hz

Wygląda na to, że problem dot. sterowników. 

Powiedz jeszcze z jakiego źródła pobrałeś zastrzeżony sterownik Nvidia? 

Przez APT czy wbudowany w Minta menedżer sterowników?
Odpowiedz
0
Ten Wayland w Mincie to jest jeszcze chyba wciąż w fazie eksperymentalnej Smile
Spróbuj klasycznie z XORG. https://www.youtube.com/watch?v=i_x_awncu1c
I poszperaj w zgłoszonych błędach https://github.com/linuxmint/wayland/issues
Odpowiedz
0
(03-09-2024, 12:15)dedito napisał(a): Ten Wayland w Mincie to jest jeszcze chyba wciąż w fazie eksperymentalnej Smile
Spróbuj klasycznie z XORG. https://www.youtube.com/watch?v=i_x_awncu1c
I poszperaj w zgłoszonych błędach https://github.com/linuxmint/wayland/issues

Nie chcę się spierać, ale powyższy problem raczej nie dotyczy sesji Wayland.

Zamieszczam poprawny wynik z sesją Wayland na sprzęcie z GPU Nvidii: 
Kod:
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.1 driver: X: loaded: nvidia
    unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa gpu: nvidia display-ID: 0

Powyższy wynik jest tylko referencją z mojego dawnego wątku na forum:

https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=2702&pid=18609

A moja obecna konfiguracja z X11 na Linux Mint 22 wygląda następująco:

Kod:
Device-1: AMD Navi 24 [Radeon RX 6400/6500 XT/6500M] driver: amdgpu
    v: kernel
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
    loaded: amdgpu unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa dri: radeonsi
    gpu: amdgpu resolution: 1920x1080

Przepraszam, że poprawiam/neguje wypowiedź ale po prostu chcę pomóc użytkownikowi forum.

Dedito: Nie ma problemu. Takie korekty są jak najbardziej wskazane.
Odpowiedz
0
(03-09-2024, 12:15)SuperTux napisał(a): Tego typu problemy (artefakty na wyświetlanym obszarze) nie są związane z pamięcią wymiany, aczkolwiek może to powodować inne problemy. (Jeżeli suma zaalokowanej pamięci przez procesy przekracza rozmiar pamięci RAM zainstalowanej w komputerze to mogą pojawić się problemy z innymi procesami a w skrajnych wypadkach może dojść do awarii systemu)

Wygląda na to, że problem dot. sterowników.
Powiedz jeszcze z jakiego źródła pobrałeś zastrzeżony sterownik Nvidia?
Przez APT czy wbudowany w Minta menedżer sterowników?

Zrobiłem 4 Gb swapfile i jak piszesz powyżej, artefakty nie są związane z plikiem wymiany.
Co do sterowników Nvidia to sterowniki 550 instalowałem przez APT poprzez dodanie PPA
Odpowiedz
0
Szczerze mówiąc nie polecałbym robienia downgrade'u (aktualizacji wstecznej) w przypadku sterowników NVIDIA, bo mogą być różne kwiatki takie jak czarny ekran, artefakty, rozmazany ekran, problem z ustaleniem wspieranego trybu wyświetlania (rozdzielczości, odświeżania, głębi bitowej).

Przed zrobieniem jakichkolwiek zmian polecam zrobić migawkę za pomocą TimeShift oraz za pomocą narzędzia do tworzenia kopii zapasowych.

(Uwaga! TimeShift domyślnie ma wyłączone robienie kopii zapasowej katalogów domowych użytkowników, do tworzenia kopi zapasowych danych użytkownika jest systemowe "Narzędzie do tworzenia kopii zapasowych" dokładnie tak się nazywa.)

Po zrobieniu migawki i zabezpieczeniu danych jest kilka rozwiązań problemu wymienionego przez autora wątku, ale podam trzy najbezpieczniejsze według mnie.
  • Instalacja sterownika o tej samej wersji ale o otwartym kodzie źródłowym (Może nie całkiem otwartym ale dobre i to)
  • Usunięcie dodanego PPA -> Odinstalowanie sterownika NVIDIA -> Instalacja sterownika za pomocą "Menedżera sterowników"
  • Za pomocą PPA Purge

1. Opcja (Najbezpieczniejsza) [Instalacja sterownika nvidia-driver-550-open]

Kod:
sudo apt install nvidia-driver-550-open

2. Opcja (Mniej bezpieczna) [Usunięcie dodanego PPA -> Odinstalowanie sterownika NVIDIA -> Instalacja z Menedżera sterowników]

PPA można usunąć za pomocą "Zasobów oprogramowania" lub ręcznie:

Kod:
sudo add-apt-repository --remove ppa:name/here

ewentualnie używasz następującego polecenia w celu znalezienia ścieżki do pliku gdzie jest informacja o dodanym repozytorium :

Kod:
inxi -r

I usuwasz według poniższego przykładu: (Uwaga! Nie usuwać pliku "official-package-repositories.list")
Kod:
sudo rm etc/apt/sources.list.d/ubuntu_sterowniki.list

następnie:
Kod:
sudo apt purge nvidia*

potem:
Kod:
sudo apt update

i w końcu:

"Menedżer sterowników" -> wybierasz sterownik

3. Opcja (najmniej bezpieczna) [PPA Purge] (Powinno usunąć repozytorium i odinstalować związane z nim pakiety)

Kod:
sudo apt install ppa-purge

Kod:
sudo ppa-purge ppa:name/here

Można potem zainstalować sterownik za pomocą menedżera sterowników.

Daj znać czy pomogło Smile

[Aktualizacja]

Tak się zastanawiam może wystarczy zainstalować następujący pakiet i uruchomić komputer ponownie:
Kod:
sudo apt install xserver-xorg-video-nvidia-550

Jak nie zadziała to jeszcze podeślij mi wynik tego samego polecenia co wcześniej tylko będąc na sesji Wayland: (Będę wiedział czy problem dotyczy również sesji Wayland czy ogranicza się do sesji X.Org)
Kod:
inxi -G
Odpowiedz
0
Po wykonaniu instalki nvidia-550 "wszystko jest zainstalowane", nie ma nic do zrobienia i dalej tak samo.
Po przejściu na Wayland ikony na pasku były ale pojawił się artefakt (jakiś białe kwadrat) co jeździł za kursorem przy dolnym pasku.
Po otwarciu kilku okien zniknął.
Mam dwa monitory, a na ustawieniach ekranu pokazuje się jakiś trzeci, gdy go dodałem do tych dwóch moich i zapisałem zmiany nie można było się ani wylogować ani zamknąć systemu.
No to się porobiło po zamknięciu systemu nie można go uruchomić. Zatrzymuje się na logo Minta z napisem "naciśnięcie klawiszy Ctrl+C anuluje..."
Przed wszystkimi próbami zrobiłem kopię zapasową partycji UEFI i Systemowej, oprócz mojej /home
Po przywróceniu tych partycji system dalej nie wstaje, czy powodem tego są jakieś pliki konfiguracyjne na partycji /home, których przed zmianami nie zapisałem?
Jak można w takim przypadku szybko przywrócić system?
Odpowiedz
0
Możesz zrobić to za pomocą narzędzia Boot Repair z obrazu Live USB Linux Mint 22 (Rozwiązuje typowe problemy z rozruchem).

Jeżeli Boot Repair nie pomoże to podczas ekranu ładowania z logiem Mint, kliknij raz ESC, zrób zdjęcie i napisz jakie się wyświetlają komunikaty.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości