Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak 'wyłączyć power save mode - wyłącza monitory
0
hej,

nawet nie wiem jak to opisać hehe pomysł (póki co głupawy) przesiadki z desktopa na laptopa - problem z monitorami zewnętrznymi.

laptop to lenovo p14s gen5 (z amd):
- dell u2412m - z laptopa z hdmi - działa bez problemów i jak należy
- 2x dell um2412m - do cable matters usb4 dock with dual displayPort (https://www.cablematters.com/pc-1577-180...yport.aspx)

do cableMatters (CB) podpięty jeszcze nvme via usbc, hdd 3.5 z przejściówki do usb3, karta dźwiękowa do g930 do usb2 oraz internet do rj45.

na początku podpięta do CB była jeszcze ładowarka (bo ma funkcję ładowania), ale za każdym razem przy włączeniu ładowania - CB 'wygaszał' 2 monitory podpięte do CB - pomyślałem, że 'gówniano' zaprojektowany hub (i prąd zamiast z ładowarki do lapka i z lapka spowrotem do huba i portów, to idzie z ładowarki do portów i potem do lapka i może przy zmianie ładowarka/bateria, wygasza te monitory) - podłączyłem ładowarkę do drugiego usb4 i problem zniknął - czy na ładowarce czy na baterii monitory działały ok.

wczoraj robiłem 'porządki' - wszystko poodpinałem, poukładałem, podpiąłem i... zonk - znowu ciemne monitory... ale tym razem wchodziły w 'power save mode' już nie tylko przy zmianie ładowarka/bateria, ale np przy uruchomieniu hdd, nawet internet działał nie tak jak trzeba... pomyślałem: przestawiałem, aktualizowałem, może nacudowałem...

dziś rano odpaliłem timeshift i wgrałem wcześniejszy system - niestety, to nic nie zmieniło - monitory (te podpięte pod CB) przechodzą w 'power save mode' bez względu na to czy jest ładowanie czy bateria - nie ma żadnej reguły (przynajmniej jeszcze nie znalazłem), kiedy i po jakim czasie zgasną, choć chyba częściej gasną pod ładowaniem...

zamiast ciągłych restartów - w ustawieniach montiorów wyłączenie i ponownie włączenie uruchamia monitory, no ale to nie tak ma przecież działać...

pisząc tego posta, właśnie 3ci raz musiałem to zrobić... ała ała...

czy da się jakoś wyłączyć 'power saving mode' w mincie? oooo właśnie 'mrugnęły' - czyli jakby sprawdzał czy je wyłączyć czy nie... czasem mrugnie i świecą, a czasem mr - oooo czyli 15 sekund i zdechły... co mint sprawdza, że stwierdza, że te monitory należy wyłączyć?

słabo coś te technologie się zgrywają... ddr500, usb700, a działa jak... "winamp na linuxie" hehehe

da się to jakoś 'naprawić'?
Odpowiedz
0
(28-04-2025, 10:36)sr-ol napisał(a): czy da się jakoś wyłączyć 'power saving mode' w mincie?

Zarządzanie energią > Zasilanie > Tryb zasilania > Wydajność
Odpowiedz
0
(28-04-2025, 10:55)magnus napisał(a):
(28-04-2025, 10:36)sr-ol napisał(a): czy da się jakoś wyłączyć 'power saving mode' w mincie?

Zarządzanie energią > Zasilanie > Tryb zasilania > Wydajność

ustawię i sprawdzę - do tej pory miałem ustawiony 'balance'...
Odpowiedz
0
Od lat używam xfce i kde tam takich fanaberii nie ma, po prostu rozwój cinnamona idzie źle. U mnie się dzieje tak zarówno na linux i windows, winna jest stacja dokująca. Przepinanie kabelków często pomaga.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
no póki co zmieniłem 'balance' na performance i jest ok - tylko boję się teraz robić restart żeby znowu się nie spierniczyło hehe

mati75 - skoro "winna jest stacja dokująca", to już tak nie wieszaj psów na tym 'bidnym' cinnamonie hehe
jak dla mnie - kde to przerost formy nad treścią, zaś xfce to znowu ciut za mało (choć na wygląd super - jak kiedyś testowałem, to poddałem się na 'tworzeniu' paska zadań).
cynamon idzie w złą stronę (według moich potrzeb), ale póki co i tak jest chyba 'najłatwiejszy i najszybszy' w obsłudze...

łał, jak przyjemnie się pisze na niewyłączających się monitorach.
ciekawe jaki wpływ ma zmiana balance na performance w przypadku pracy na baterii hmm
Odpowiedz
0
Ja nie używam minta ani cinnamona, bo po prostu jak patrze na tą dystrybucje i błędy w niej to mi się rzygać chce. Dzisiaj znalazłem kolejne ciekawe błędy, próbując znaleźć dlaczego inny występuje. Standaryzacja nie istnieje.

Są systemy i środowiska które po prostu działają.

Co do problemów z monitorami, ja mam taki problem że po którejś aktualizacji biosu w dellu jest problem z działaniem monitorów podłączonych przez port TB. Bez różnicy na system i dzieje się to na 4 różnych laptopach, z różnych generacji i różnych stacjach. Najczęściej reset prądowy pomaga i zaczyna działać, czyli wypięcie zasilania od stacji.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości